Skapa din egen medelhavsoas!

Vem vill inte ha en egen medelhavsoas hemma i trädgården! Fylld med ljuvligt doftande citronträd, vajande palmer och ett eget olivträd. De senaste åren har växterna blivit väldigt populära, men det är många som undrar hur de ska skötas. Trädgårdsmästaren Ronnie Nordin har lärts sig av sina misstag och delar nu med sig av sina…

Ronnie Nordin

Ålder: 42 år

Yrke: Trädgårdsmästare med inriktning på citrus-, olivträd och medelhavsväxter.

Bor: Båstad under sommaren och Alicante i Spanien på vintern.

I en trädgård i södra Halland går trädgårdsmästaren Ronnie Nordin runt och tar bilder med sin mobilkamera på palmer och olivträd.

Här har han hjälpt ett trädgårdsintresserat par med att plantera växter som man förknippar med betydligt sydligare breddgrader. I ett hörn vid uterummet står till och med en fullt blommande Bougainvillea.

– Det finns palmer som klarar sig bra i Sverige. Jag har vänner som har palmer på friland ända upp i Gävletrakten. Det är inte kylan som är problemet i södra och mellersta delarna av Sverige utan snarare vätan under senhöst och vintertid, berättar Ronnie och visar oss en Väderkvarnspalm.

Han böjer undan några av bladen för att visa var palmögat sitter och förklarar att det inte får utsättas för stora mängder väta under vintern eftersom det kan leda till att hela palmen ruttnar.

– Därför måste man binda upp bladen och klä in överdelen av palmen i plast på höstarna för att skydda den om den växer på friland, berättar han.

En bit bort står ett olivträd. Längst ner i södra Sverige längs kusterna går det att få olivträd att överleva på friland. Även de klarar köldknäppar med minusgrader, men det är viktigt att skydda rötterna från hårdare tjäle.

– Det kan man göra genom att värma upp jorden runt rötterna med en värmekabel, säger Ronnie Nordin samtidigt som han med en nöjd blick granskar de nya skotten på olivträdet.

Däremot avråder han bestämt från att försöka odla citrusväxter på friland i Sverige. Det är dömt att misslyckas eftersom de är betydligt känsligare för minusgrader.

– Man kan ha dem ute i en kruka på terrassen under sommarhalvåret och sedan ta in och vinterförvara dem i en sval och ljus miljö (optimalt 4-12 plusgrader vintertid).

Det har Ronnie Nordin själv lärt sig den hårda vägen. Hans stora intresse för medelhavsväxter började just med en fascination för just citrusväxter.

– Jag har gjort alla fel som man kan tänka sig, säger han och skrattar. Nu vill jag genom att dela med mig av min kunskap förhindra att andra gör samma misstag.

Medelhavsväxter har inte bara lett till en ny karriär för den tidigare restaurangägaren Ronnie Nordin. Det har även inneburit en flytt från betongförorten Farsta utanför Stockholm till Båstad i Skåne.

– Allt började med att jag såg en citrusväxt på ett bord i en handelsträdgård i början av 2000-talet, säger han med ett leende.

De första åren odlade han olika citrusträd som ett rent hobbyprojekt hemma i lägenheten. Han fyllde sin balkong med dem och vintertid övervintrade han dem i badrummet.

– Det gick så långt att det knappt gick att ta sig in där. Mina vänner som hälsade på mig skojade om att de var tvungna att ha med sig en machete om de skulle behöva låna toaletten.

Intresset fortsatte att växa och efter några år insåg Ronnie att det var det här han ville ägna sig på åt heltid. Han sålde sin restaurang för att satsa allt på medelhavsväxter. För tre år sedan flyttade han till Båstad i Skåne där han har tillgång till ett stort växthus. Han har även skaffat kontakter i Spanien där han tillbringar vinterhalvåret på en plantage i Alicante.

– På våren och försommaren fyller jag långtradare med växter från plantagen som jag tar med mig till Sverige, berättar han.

I sitt växthus har han förutom långa rader med palmer, olika sorters citrusträd, olivträd och vinrankor även persikoträd och bougainvillea.

– Bougainvillea är svårt att få att trivas i Sverige eftersom de är extra köldkänsliga. Står de å andra sidan för varmt vintertid stressas de och överansträngs. Därför måste man till exempel ha tillgång till ett uterum där man kan hålla en temperatur mellan 7 och 15 grader under vintermånaderna.

De medelhavsväxter som ligger på gränsen för att klara sig här i Sverige bör man plantera dem i ett skyddat söderläge där de inte utsätts för kalla nordliga vindar, gärna mot en husvägg där man kan utnyttja maximalt antal soltimmar.

– Under gynnsamma förhållanden klarar sig persikosorten Riga upp till zon 4‑5 och det finns en sort som passande nog heter Frost och som klarar sig upp till zon 3‑4, säger Ronne Nordin.

Till skillnad från citrus- och olivträd fäller fikonträd bladen på hösten och går in i en djupare vintervila. Ronnie Nordin rekommenderar att man odlar fikonträd i kruka och skyddar dem vintertid (optimal temperatur vintertid är från någon enstaka minusgrad upp till sex plusgrader).

– Bladfällande växter som fikonträd och vinrankor kan man förvara mörkt under vintermånaderna under förutsättning att de står kallt.

– Men det finns härdigare sorter, till exempel Precise de Dalmatien, som också kallas Bornholmsfikon.

Den går att odla på friland i skyddat läge i södra Sverige, till exempel på en innergård, men frukterna blir inte särskilt goda.

Till sin glädje har Ronnie Nordin sett att intresset för medelhavsväxter har ökat i Sverige de senaste åren.

I takt med det har även kunskapen om hur man odlar dem ökat.

– Man måste tillåta sig själv att misslyckas i början och ta död på en del växter. Det gör att man lär sig och förhoppningsvis hittar sin melodi om hur de ska skötas, säger han och visar oss ett moget exemplar av den lite mer udda citrusen Fingercitron, eller Buddhas hand som den också kallas.

Skapa din egen medelhavsoas!
Fikonträd ‘Breva’ tillsammans med bourgainvillea ‘Alexandra’ som frodas i halländsk trädgård.

Så lyckas du med citrus- och medelhavsväxter i Sverige:

– Plantera om dem så fort du kommit hem med dem från affären. Citrusplantor och medelhavsväxter levereras i för trånga transportkrukor och jorden är inte av bästa kvalitet.

– Citrus- och medelhavsväxter trivs i näringsrik jord med lågt pH-värde. Det finns speciell jord att köpa i välsorterade handelsträdgårdar.

– Tillsätt extra näring under vår, sommar och höst. Citrusträd vill framförallt ha tillskott av järn för att trivas och växa bra.

– Vattna citrusträden regelbundet under sommaren och låt dem inte torka ut. Olivträd är tåligare mot tillfälliga perioder av torka.

– Skydda dina citrusträd på vintern. Den optimala temperaturen under vintermånaderna är 4‑12 grader. Till skillnad från olivträd tål citrus inte minusgrader.

– Vattna sparsamt under vintern. Ronnie Nordin rekommenderar att man sätter krukan på ett fat som fylls med vatten. Då kan växten själv ta upp så mycket vatten den behöver. Det gäller för samtliga övervintrande krukväxter.

– Tänk på att skydda de övervintrade växterna mot direkt starkt solljus när de ställs ut på våren. Om kontrasten blir för stor uppstår bladbränning.

Skapa din egen medelhavsoas!
Oliver på väg att mogna.

Vinterförvara olivträd

– Felet nästan alla gör är att de försöker vinterförvara sina olivträd inomhus. Står de för varmt och för torrt och med dåligt naturligt ljus kommer trädet att tappa bladen och torka in.

– Olivträd är starkare än citrusträd och tål under kortare perioder flera minusgrader. Det viktiga är att de står ljust och att man skyddar rötterna från tjäle

– Optimal vinterförvaring är ett kallt växthus alternativt inglasad balkong/uteplats där det står skyddat. Om olivträd, citrus eller palmer vinterförvaras i ett garage eller liknande krävs en bra växtbelysning.

– Olivträd ska vattnas sparsamt under vintern, men ska inte heller torka ut. Plantera i en kruka med hål i botten och vattna på fatet.

Scroll to Top