• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 lättskötta krukväxter som alla kan klara

  Nu när ljuset så sakta återvänder längtar jag efter skön grönska på fönsterbrädan – och gärna några blommande växter som ger färg. Många vill ha lättskötta krukväxter som inte kräver så mycket skötsel. Ändå är det vanligare att växter får för mycket vatten än för lite. Denna vecka får du tips om riktiga överlevare.
  Foto: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet, Erik van Lokven/Flowercouncil, Floradania, Mäster Grön, Plantagen, Shutterstock

  10 lättskötta krukväxter som alla kan klara

  1. Peperomia 

  Vilken växtglädje! Peperomian kan ha pyttesmå blad och stora, släta, blanka, skrynkliga, helt gröna eller vackert mönstrade. Det är tåliga växter med små krav. De får också kolvar med mängder av små, små blommor.

  Den trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren. Vattna när jorden torkat upp.

  2. Strandkastanj

  Det här är en härligt frodig, grön växt på stam. Fint när man vill ha växter med lite höjd och som kan ställas i en stor kruka på golvet. Stammen är ofta vackert flätad. Strandkastanjen, Pachira aquatica, trivs med ett ljust och luftigt läge. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

  3. Citronfikus

  En spännande och dekorativ växt som ser ut som ett litet träd. Bladen är blanka och mörkgröna precis som citronträdets, där av namnet.

  Citronfikus, Ficus microcarpa, placeras ljust eller halvskuggigt men undvik stark sol. Vattna regelbundet men låt den torka upp mellan gångerna.

  4. Kaktus

  Ett självklart val för dig som glömmer att vattna. Just nu är den väldigt trendig och variationen är otroligt rik. Det finns stora exemplar med enorma taggar och små miniatyrer i många olika former.

  De trivs ljust, gärna i full sol och jorden ska torka upp ordentligt mellan vattningarna. Plantera om i såjord och ge gärna speciell kaktusnäring

  5. Porslinsblomma

  Den bjuder på rik variation och är en gammal växt som odlats i Sverige sedan 1800-talet. Något mer tacksamt får man leta efter. Den tål att glömmas bort och behöver sällan planteras om. Den trivs ljust eller halvskuggigt men inte i stark sol och vattnas när jorden torkat upp. Något mer under blomningen. Blommorna är bedårande på nära håll.

  6. Zamiakalla

  Den här växten, även kallad garderobsblomma, har dekorativa blad och klarar det mesta. Den trivs nästan överallt – ljust eller mörkt. Ju mindre ljus den får desto mörkare blir bladen. Den blir större och växer snabbare med en ljus placering men bör skyddas mot stark sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

  7. Brudorkidé

  Denna fantastiska och populära krukväxt blommar tacksamt även när ljuset är knappt. Vill du skapa den rätta vårkänslan är det vackert att blanda flera olika färger på fönsterbrädan. Blomningen räcker ofta flera månader och den kräver minimalt med skötsel.

  Brudorkidén, Phalaenopsis, trivs med en ljus placering, men undvik den starka vår- och sommarsolen. Vattna sparsamt och titta på rötterna. Är de gröna och spänstiga kan du vänta, är de grå och lite torra är det dags att vattna.

  8. Svärmorstunga

  Ge den en chans! Denna klassiker är både lättskött, snygg och spännande i formen. Nästan omöjlig att misslyckas med. Det finns dessutom nya sorter med blad i varierande färger.

  Den trivs i de flesta lägen, soligt eller halvskuggigt. Vattna rejält och låt sedan jorden torka upp ordentligt mellan gångerna. Planteras om först när krukan nästan sprängs.

  9. Echeveria

  Vilken variation! Lättskötta echeverian ser ut som en liten rosett och finns i otroligt många vackra nyanser och med olika bladformer. Ibland får den också rosa eller gula blommor på stängel. Som alla fetbladsväxter lagrar den vatten i bladen och kan därför klarar uttorkning bra. Echeverian trivs med ett riktigt ljust läge och bör få torka ut mellan vattningarna.

  10. Paradisträd

  Denna fetbladsväxt, som också kallas penningträd, tillhör de absolut mest lättskötta krukväxterna. Den kan bli väldigt gammal och får med åren ett vackert trädliknande utseende.

  Paradisträdet, Crassula ovata, trivs med en ljus placering även i full sol. Vattna sparsamt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!