Stor guide: Välj rätt tak till huset

Ofta räcker det att göra rent taket och byta trasiga takpannor. Men ibland behöver lägga ett helt nytt tak. Gioden hjälper dig att välja rätt tak och allt du behöver tänka på. Klicka här för takguiden (öppnas i en pdf-fil).

Se över ditt tak

Ge ditt tak en årlig översyn, gärna när det regnar.

  • Takpannorna. Ligger alla kvar utan förskjutningar, är de hela och fräscha?  Byt och ersätt direkt om det behövs.
  • Tak-, häng- och stuprännor ska vara fria från löv och mossa. Se till att vattnet leds bort från huset eller ner i behållare.
  • Växtlighet. Undvik klätterväxter direkt på tak och fasad, de kan ge fuktskador. Se över närliggande träd så att inga grenar skrapar mot taket.  
  • Plåtar och fuktskydd. Kontrollera att det är tätt i anslutningar runt exempelvis takfönster, skorsten och kupor.
  • Säkerhetsutrustning. Takluckor, skorstensstegar och annan säkerhetsutrustning ska vara hela och funktionella.
  • Underhåll. Även om ditt tak beskrivs som “underhållsfritt” får det ofta förlängd livslängd med rengöring.

Välja hantverkare

Försäkra dig om att företag du anlitar har F-skattsedel, lämnar garanti på jobbet och har ett slutdatum när jobbet ska vara klart. Ofta behövs flera typer av hantverkare, snickare, plåtslagare o s v, enklast är om ett företag har totalentreprenad. Ta in flera offerter men titta inte bara på priset, begär gärna in referenser från tidigare uppdragsgivare.

Vad kallas din taktyp?

Det vanligaste taket i Sverige är sadeltaket, men ett tak kan se ut på många olika sätt. Här är de vanligaste varianterna i Norden. Källa Monier Roofing AB

Stor guide: Välj rätt tak till huset

Pulpettak

Stor guide: Välj rätt tak till huset

Mansardtak

Stor guide: Välj rätt tak till huset

Pyramid- eller tälttak

Stor guide: Välj rätt tak till huset

Sadeltak

Stor guide: Välj rätt tak till huset

Valmat tak

Ett väl fungerande, tätt och skyddande tak är ett måste för att du och ditt hus ska må bra. Lyckligtvis behöver man sällan byta ut hela taket på huset, under förutsättning att det är korrekt lagt med bra material från början. Tegel- och betongtak, som är vanligast i Sverige, har båda mycket lång hållbarhet, ibland över 100 år. Ofta räcker det att hålla rent och bara byta ut skadade pannor.

Ibland måste man ändå ta ställning till takbeklädnad, exempelvis om du ska bygga nytt hus eller trots allt är tvungen att lägga om taket. Det estetiska är förstås viktigt, det gäller att välja rätt material, färg och typ som passar huset och din personliga smak. Men även priset, materialets livslängd och eventuell arbetsinsats eller kostnader för hantverkare måste tas med i beräkningarna.

Materialbyte kan bli ett lyft
Det brukar sällan bli fel om du väljer samma material som tidigare, men ibland kan ett materialbyte bli ett lyft estetiskt och vara ett billigare alternativ. Förutom tegel och betong kan ditt tak kläs med exempelvis belagd plåt, shingel, sedumväxter eller kanske en gummiduk. Det finns även taktäckning av skiffer, glas, torv, plast och fiberbetong, men dessa tar vi inte upp i den här artikeln.
Vilken typ av tak du ska välja beror dels på vilken typ av arkitektur ditt hus har, det blir sällan bra med ett material som avviker från det tidstypiska eller från miljön runtomkring. De olika takmaterialen fungerar heller inte på alla typer av hus, mycket avgörs av taklutningen. Är taket flackt fungerar plåt, papp, duk eller sedumtak bäst. Olika takmaterial har även skilda egenskaper till exempel beträffande vilket underlag som krävs och det kan skilja mycket i vikt. Låt en fackman kontrollera takstolarna om du byter till ett tyngre material.

Hör med kommunen
Visst kan det vara kul med ett hus som “sticker ut” men vill du göra något drastiskt, till exempel ett djärvt färgval eller materialbyte, är det klokt att kontrollera med kommunen först. Det kan finnas restriktioner och krävas bygglov för att byta färg eller material. Ett matt tak ger generellt ett lugnare intryck än ett blankt.
I dag byter många ut det gamla tegeltaket mot betong som är billigare. Det brukar ofta fun-gera bra. Betongpannor av hög kvalitet har i dag nästan lika lång hållbarhet som tegel och finns i många varianter när det gäller färg, mönster och struktur. Betongpannor, liksom tegel, finns både enkupiga, tvåkupiga och platta. Men tänk på att betong inte åldras lika vackert som teglet som är ett mer “levande” material.
Vill du behålla charmen på ett riktigt gammalt hus kan du med fördel köpa begagnat taktegel. Det har ofta en vacker patina och passar bra på äldre byggnader. Dessutom är det oftast billigare, cirka 150 kr/kvm.  Men kontrollera kvaliteten före köp. Pannor som efter 50 år fortfarande är fräscha kan troligen hålla lika länge till, men inte alla uppfyller de kraven. Handslaget tegel kan ha en del sprickor utan att för den skull vara av låg kvalitet.

Går att lägga själv
Papptak och shingel är enklast om du vill göra jobbet själv. Betong är heller inte särskilt svårt, men tungt. Be leverantören om att få pannorna uppforslade på taket. Tegel är lite svårare att lägga själv eftersom pannorna  kan variera i storlek, vilket innebär lite mer pyssel för att få dem att passas in. Det är viktigt att inte glipor uppstår. Moderna plåttak finns numera i “klick-varianter” men de är generellt lite svårare att lägga för gemene man, eftersom det ställer stora krav på noggrannhet vid infästningar till exempel mot skorstenen.

Viktigt med tätt underlag
Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att du noga kontrollerar konditionen och kvaliteten på underlagspapp eller liknande samt läkt, reglar och takspont innan du påbörjar själva takläggningen. Vinds­utrymmen drabbas ofta av fukt, det kan vara en svår balansgång mellan bra isolering och tillräcklig ventilation. Förvissa dig om att du inte har några fukt-, svamp- eller skadedjursskador. Luften på vinden ska kännas frisk, inte unken. .

Takpappen behöver du bara byta om den är skadad. Små spikhål och liknande lagar du med tätningsmassa, större bitar kan ersättas med ny papp, minst 10 centimeters överlappning. Blir det mycket lappa och laga är det kanske lika bra att byta ut hela, det är en liten kostnad i det stora hela. Numera finns diffussionsöppna underlagstak, det vill säga ett underlagsmaterial som både släpper ut fukten inifrån huset och stänger ute fukt utifrån.

Anlitar du hantverkare för jobbet, förvissa dig om att de även kan bedöma konditionen på ditt hus och åtgärda eventuella skador. Ska du byta ut ett gammalt tak mot ett nytt måste du också fundera över hur och av vem det gamla taket ska tas bort samt kostnader för eventuell bortforsling. Du kan spara en rejäl slant på att ta ner och frakta bort eller sälja det gamla taket själv.

Av Susann Gson Engqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top