Britt, 47: ”Vi syskon har slutat prata med varandra på grund av arvet”

Bråk om en sommarstuga har gjort att tre syskon som tidigare alltid kommit bra överens inte längre talar med varandra. Och ”Britt”, som vi kallar henne, ligger sömnlös på nätterna.

Vi är tre syskon vars föräldrar dött med fem års mellanrum. Mamma gick bort först och nu nyligen även pappa. Nu ska tillgångarna delas upp och det är urjobbigt. Jag tycker att de andra sliter i grejor och bråkar om allt. Själv struntar jag i vad jag får.

Jag är chockad över att vi syskon, som alltid haft en god relation, plötsligt har hamnat i den här situationen. 

Men det värsta är att det uppstått en konflikt om sommarhuset som våra föräldrar ägde. Jag vill sälja min del för jag tycker det blir för krångligt att tre familjer ska dela på semesterperioderna.

Jag och min man har dessutom inga barn, vilket mina syskon har, och därför anser de att jag och min man ska vara där när det inte är sommarlov. Alltså på våren och hösten. Men även vi vill ju ta semester på sommaren för att kunna njuta av värme och sköna bad! 

Ber mig att avstå från arvet

Nu säger mina syskon att jag antingen ska ta emot en tredjedel av stugan eller avstå från arvet, för de har inte råd att köpa ut mig. Självklart vill jag inte avstå mitt arv och syskonen anser inte att de kan få loss pengar att köpa ut mig. 


LÄS ÄVEN: Så undviker du bråk om arvet – juristens bästa tips


Situationen är helt låst och har skapat sådana spänningar mellan oss att vi i nuläget inte talar med varandra.

Jag har svårt att sova på nätterna. Jag är ledsen över att ha mist mina föräldrar och nu även mina syskon, känns det som. Och allt detta på grund av materiella saker.

Åh, vad jag önskar att vi hade pratat om detta innan mina föräldrar dog. Men döden var ett ämne vi alltid undvek att ta upp. Så dumt, känner jag nu. 


LÄS ÄVEN: Arv och testament – ord som är bra att kunna


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top