Så undviker du bråk om arvet – juristens tips

Det händer något märkligt när arvet ska delas upp efter en människa som dött. Efter att ha varit förenade i sorg blir många som förbytta när arvet ska fördelas. Juristen Arne Larsson berättar hur du kan undvika uppslitande bråk.

Visste du att 68 procent av alla arvstvister leder till konflikter och splittrade familjer? Detta enligt en ny undersökning genomförd av den digitala juridiska tjänsten Lexly i samarbete med YouGov.

Det visar hur viktigt det är att fundera över hur du vill att dina tillgångar ska fördelas den dagen det blir dags. Om du vågar bryta tabut att prata om arv minskar risken att dina efterlevande hamnar i konflikt.

– Det finns många anledningar till att det kan bli bråk när ett arv ska delas ut, säger juristen Arne Larsson. Till exempel kan den avlidne i sitt testamente ha specificerat att ett av barnen ska ha mer eller mindre än de andra vilket kan leda till sårade känslor och missämja.

Juristen Arne Larsson

Våga prata om arv och testamente innan du dör

Arne Larsson har jobbat med juridik i drygt 30 år och är anställd på Familjens Jurist. Hans bästa råd är att våga lyfta frågor om arv och testamente med sina anhöriga.

– Prata med dina barn och andra anhöriga om hur du vill att arvet efter dig ska fördelas när du gått bort. Visst kan det kännas svårt att prata om döden, men tänk på att det minskar risken för att det blir bråk mellan dina nära och kära.

Var rättvis mot dina barn

Ett annat viktigt råd är att vara rättvis mot dina barn för att undvika senare schismer. Ge inte den ena gåvor som inte den andra får. Visst kanske du vill gynna ett barn som har det sämre ­ekonomiskt ställt än de andra, men tänk på att det kan göra att de andra barnen känner sig förfördelade.

– Självklart kan ­föräldrar göra vad de vill med sina pengar medan de lever men gör det öppet och berätta för samtliga barn om du gynnar ett som har det sämre ställt än de andra. Förklara vad du gör och varför. Informera och involvera barnen. Låt det inte komma som en överraskning att du gett bort sommarstugan till någon av dem utan att berätta för de andra.


LÄS ÄVEN: Britt: ”Vi syskon har slutat prata med varandra på grund av arvet”


Var tydlig med eventuella förskott på arvet

– Om du vill ge bort något dyrbart medan du lever ska du skriva ett gåvobrev och vara tydlig med om det är ett förskott på arvet eller inte. Vill du låna ut pengar, upprätta ett skuldebrev och berätta för de andra barnen att du lånat ut pengar. Smyg inte med saker. Dokumentera och informera.

Du måste inte skriva testamente

Det är inte nödvändigt att skriva ett testamente. Om det inte finns något testamente träder ärvdabalken in. Är man gift och har gemensamma barn ärver först den efterlevande och sedan barnen. Har man barn sedan tidigare relationer ärver de barnen direkt och är man ensamstående utan barn ärver föräldrar
i första hand och syskon i andra hand. Kanske är du nöjd med den ordningen och då behövs inget testamente. I annat fall bör du skriva ett.

Sambor ärver inte varandra om inget testamente skrivs

Arne vill även skicka med en brasklapp som rör de som är sambor.

– Det är vanligt att man inte inser att sambor inte ärver varandra om det inte finns ett testamente, inte ens om man har gemensamma barn.

Men kan man inte skriva samboavtal för att skydda sig?

– Det finns missuppfattningar om vad samboavtal är. Många förväxlar det med ett testamente och tror att man i och med det skyddar varandra. Egentligen är det precis tvärtom. Ett samboavtal motsvarar ett äktenskapsförord när man är gift. Det är ett avtal då man avtalar bort sambolagens regler om bodelning vilket innebär att man inte delar bostad och bohag när förhållandet upplöses. 


LÄS ÄVEN: Arv och testamente ord – som är bra att ha koll på


Juristens bästa råd

1. Läs på om hur ditt arv fördelas utan testamente

Ta reda på hur ditt arv kommer att fördelas enligt lag. Om du är nöjd med det behöver du inte skriva testamente och kan istället låta ärvdabalken, lagen som bestämmer vem som ska ärva vad, ha sin gång. Men vill du själv bestämma vad som ska hända med ditt arv måste du skriva ett. Fundera över vad som händer om du separerar? Om din partner dör? Om du dör? Hur vill du ha det då? Boka gärna en tid hos en jurist om du är osäker. Har du en personlig bankman kan hen ofta hänvisa dig till någon som banken samarbetar med.

2. Se till att testamentet är giltigt

Testamentet ska finnas som ett skriftligt original, alltså inte en kopia, och det ska vara undertecknat av dig och av två personer som ska vara närvarande samtidigt när de bevittnar din namnteckning. Vittnen får inte vara släkt med dig eller någon av testamentstagarna. Det ska också tydligt framgå att det är ett testamente, alltså en handling där du uttrycker din yttersta vilja. Förvara det gärna i bankfack
eller hos någon typ av förvaringstjänst.

3. Skriv gärna en framtidsfullmakt

Men tänk igenom noga vem du skriver fullmakten på – du lämnar över ansvaret för hela din ekonomi på den personen. Det måste vara någon du litar på till hundra procent. Skriv också gärna vem som ska vara fullmaktshavare om den förstnämnda personen inte kan fullfölja sitt uppdrag. En fullmaktshavare kan vara vem som helst; partner, barn eller en nära vän.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top