• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av dammsugare

  Vill du ha en dammsugare som suger upp damm och skräp bra får du vara beredd på att betala. Läs hela testet av dammsugare här (öppnas i pdf-fil).

  Test av dammsugare
  Havregryn och pellets spriddes ut på mattor för att testa uppsugningsförmågan av dammsugarna. Foto: Juliana Wiklund

  Marknaden för dammsugare är en djungel. Det finns många märken och otroligt många modeller. Ibland skiljer det nästan inget mellan dem. Det räcker med en färg eller en detalj för att den ska få en annan beteckning. Icakuriren har plockat ut tio modeller som kostar från 500 till 2 600 kronor och som testats praktiskt. Resultatet visar att ju mer man är beredd att betala, desto bättre dammsugare får man.

  Munstycket viktigt
  Hur bra en dammsugare städar hänger mycket på hur munstycket är utformat. Vissa munstycken bara föser runt smutsen, andra suger fast i golvet eller mattan med ett ilsket, uppfordrande ljud. Billiga märken har ofta mindre munstycken utan hjul och kan därför repa golvet. Ett bra munstycke däremot, glider över golven, kommer bra åt överallt och lämnar ingen skit i hörnen. Det är också lätt att ställa om från sugning på golv till matta.

  Stämpeln bäst och betyget fem går till Mieles S6230. Den suger upp smutsen bra på alla underlag, är följsam och har hjul som roterar även i sidled. Reglaget är också tydligt och arbetsljudet inte alltför högt. Men även Bosch Free'e BSGL 52237 får högsta betyg. Även den suger upp smutsen bra och har hjul som roterar sidledes, men också ett slangfäste i form av en kula som gör att slangen lätt rör sig i alla tänkbara lägen. Den har också den längsta räckvidden, 15 meter. Däremot är den tung, lite för tung, med sina 7,8 kilo.

  Irriterande högt ljud
  Sämst är Hoover TCP 1805. Den enda fördelen är ett bra bärhandtag. Nackdelarna är desto fler. Dessutom dammsuger den med ett högt skrikande ljud på 82 decibel. Även Coline har ett arbetsljud på 82 decibel som innebär att man måste skrika till varandra om man vill samtala.
  De enda dammsugarna som inte gör så mycket väsen av sig så att man kan prata i vanlig samtalston är Samsung Eco Wave och Electrolux Ergospace Green. Det gör dem vänliga när det gäller arbetsmiljön hemma. Det som annars ska göra dem "eco" och "green", är att Electrolux delvis är tillverkad i återvunnen plast och att de har en lägre effekt, 1 200 W respektive 1 350 W. Även Siemens Green Power är "grön" och har en effekt på 1 200 W.

  Tillverkarna av dammsugare måste fortfarande se dammsugning som en kvinnosyssla. Varför gör de annars rören så korta? Samtliga har visserligen teleskoprör, så att det går att reglera längden, men det hjälper inte. De billigaste är obekväma, utan en tanke på ergonomi, och för korta. Hoovers rör är så kort att även en kvinna måste gå böjd. Längst teleskoprör, 136 centimeter, har Samsung, Electrolux och Andersson.

   HEPA-filter – vad är det?

   HEPA är en standard för luftfilter vars uppgift är att fånga upp väldigt små dammpartiklar som inte syns med blotta ögat, men kan orsaka astma- och allergi. Ett bra filter ska kunna filtrera bort 99,97% av luftburna partiklar som har en diameter ner till 0,3 mikrometer och som sägs vara de mest svårfiltrerade. Filtret sitter längst bak på dammsugaren. Det gör att luften först passerar genom dammsugarpåsen, vidare genom motorfiltret innan det når HEPA-filtret på sin färd ut. Filtret måste rengöras eller bytas ut regelbundet, beroende på vilket material det är tillverkat i.
   För att så få dammpartiklar som möjligt ska blåsa ut i luften, är det också viktigt att själva dammsugaren är lufttät, så att inga dammpartiklar kommer ut, utan att luften passera genom filtret.

   Hitta rätt i påsdjungeln

   Det finns otaliga olika dammsugarpåsar och alla har de skilda nummer och beteckningar. Hur många vet ingen, en kvalificerad gissning är att det finns över 350 olika. Men det är en sanning med modifikation, för en och samma påsmodell finns både i papper och i syntetfiber, i olika storlekar och dessutom både som originalpåse och kopia.  För varje märke har sina egna påsar, vilka trots det kan passa i andra märken. Fast då har de fått en annan beteckning. Men framför allt passar ofta samma påse till de flesta modeller av samma märke. Tillverkarna byter inte heller påsmodell så ofta.  Ett exempel är Electrolux som har och har haft en och samma påse till samtliga av sina modeller under många år.
   Skillnaderna på priset varierar beroende på om det är original eller en kopia. Det kan skilja mer än 50 kronor för en förpackning med fyra – fem påsar. Det beror bland annat på att en originalpåse oftast består av fler lager, upp till sju, medan kopian har fyra – fem lager, vilket räcker för fånga upp och behålla dammet i påsen.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

   Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!