• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så får du bort fläckar med beprövade husmorsknep

  Gamla husmorsknep håller än. Här är några tips på hur du kan få bort några av de vanligaste fläckarna.

  Husmodersknep fläckborttagningsmedel
  Husmodersknep fläckborttagningsmedel. Foto: Erik Hedman

  Blåbär

  Doppa fläcken i kokande vatten om plagget tål det. Fläcken går också lättare bort om den först får ligga en stund i filmjölk innan plagget tvättas som vanligt i maskin.

  Banan

  Strö på vinsyra, blöt och massera in. Låt verka i en kvart, innan du sköljer ur det. Du kan också
  prova med att droppa citron på fläcken som du låter verka, skölj ur och därefter tvätta som vanligt.

  Matolja och fett

  Fett försvinner oftast om du värmer potatismjöl och gnider in det på fläcken. Borsta bort mjölet och tvätta genast som vanligt. Gamla fläckar löser du först upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten.

  Gräs

  Blötlägg fläcken i filmjölk, gärna över natten och tvätta sedan som vanligt. Även mineralvatten kan användas för att få bort den här typen av fläckar. Men gräs- och jordfläckar går ofta bort i maskinen, annars byt tvättmedel.

  Choklad

  Färska chokladfläckar doppas i kallt vatten. Ta bort det som går innan plagget läggs i tvättmedelslösning där det får ligga tills den försvunnit. Funkar inte det pröva med 1 msk ammoniak som blandas ner i ett glas vatten. Doppa en trasa i lösningen och tryck den mot fläcken till den försvunnit.

  Läppstift

  Fläckar av läppstift går oftast bort i maskin. Om inte – byt tvättmedel.

  Kaffe och te

  Färska te- och kaffefläckar går bort om du lägger dem i kokande vatten. Är de blandande med mjölk lägg fläcken först i kallt vatten, sedan i kokande. Får du fläckarna på en duk häll på salt direkt på fläcken så att vätskan absorberas. Borsta bort när den torkat, innan du tvättar den i tvål för fintvätt.

  Rödvin

  A och O är att ta bort rödvinsfläckar så fort som möjligt. På bordsduk strö på salt på fläcken, därefter doppa den i kokande vatten. Det ska också gå att få bort med enbart kolsyrat mineralvatten som får verka i 20 minuter innan du tvättar som vanligt. En färsk rödvinsfläck försvinner också om du häller på lite vitt vin. Tvätta sedan i varmt vatten och tvållösning. Gamla vinfläckar liksom nya på bomull och lin ska försvinna om de doppas i kokt mjölk.

  Tomatsås

  Skölj eller lägg fläcken i kallt vatten. Lägg därefter fläcken i glycerin en timme, innan du tvättar plagget i tvålvatten. Glycerin finns att köpa hos färghandlaren.

  Jordgubbar

  Doppa fläcken i kokande vatten, på kulörta plagg kan man prova med färsk citronsaft innan plagget tvättas i maskin. Du kan också pröva med att blötlägga fläcken i sur mjölk under natten. Även ammoniakvatten ska fungera.  (Se choklad)

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!