• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Alla hjärtans bakelse

    Missa inte den smarriga alla hjärtans dag-bakelsen som konditorn Mia Öhrn har tagit fram speciellt för Icakuriren. Chokladhjärtat dekorerat med rosor kommer garanterat att imponera – men är ändå ganska enkelt att baka!

    Alla hjärtans bakelse
    Skäm bort någon du tycker om med en bakelse på Alla hjärtansdag. Den här är fylld med chokladgrädde och täckt med en lyxig chokladglasyr. Foto: Björn Tesch

    Chokladhjärta med rosenknoppar
    Bred ut hälften av chokladgrädden på första bottnen, lägg på en till och bred på resten. Avsluta med sista bottnen. Foto: Björn Tesch

    Chokladhjärta med rosenknoppar
    Frys de fyllda bottnarna i cirka en timme så blir det lättare att stansa ut hjärtan.

    Chokladhjärta med rosenknoppar
    Bred glasyr över hjärtbakelserna, låt det rinna över kanten på sina ställen.

    Chokladhjärta med rosenknoppar
    De torkade rosenknopparna hittade vi i en kinesisk mataffär, men det går även bra att dekorera med färska, obesprutade rosenblad. Foto: Björn Tesch

    Chokladhjärtan med rosenknoppar

    3–4 bakelser  Tid 25 minuter + tid i ugn och frys

    Kaka
    2 ägg
    1 dl strösocker
    1/2 dl potatismjöl
    1 1/2 msk kakao
    1/2 tsk bakpulver
    extra strösocker att strö över kakan
    Chokladgrädde
    2 1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 msk kakao
    1 1/2 msk florsocker
    Glasyr
    100 g mörk choklad, hackad
    1 dl vispgrädde

    Gör så här:

    Kaka Vispa äggen till kakan riktigt pösigt tillsammans med strösockret.
    Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner i äggsmeten.
    Bred ut smeten i ett jämnt, ganska tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 6 minuter. Grädda inte för länge för då blir botten spröd.
    Ta ut ur ugnen och strö
    kakans överdel med socker.
    Lägg på ett bakplåtspapper och vänd så att kakans undersida kommer uppåt. Lossa på det bakplåtspapper som nu är överst. Låt svalna lite.
    Chokladgrädde Vispa grädden fluffig, men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker.
    Montering Skär chokladbottnen i tre delar på bredden.
    Bred hälften av chokladgrädden på den ena och lägg på nästa botten.
    Bred resten av chokladgrädden ovanpå och lägg på den sista bottnen.
    Ställ gärna in i frysen i cirka 1 timme så blir det lättare att stansa ut hjärtan.
    Du kan även förbereda hit i god tid och frysa in längden, och sedan låta den tina lite innan du stansar ut hjärtan.
    Ta ut längden ur frysen och stansa ut hjärtan med ett kakmått.
    Glasyr Mät upp choklad och vispgrädde i en liten kastrull och smält ihop på svag värme på spisen.
    Dra av kastrullen från plattan när glasyren blivit jämn och blank. Bred glasyren på bakelserna. Om den känns rinnig kan du först låta den tjockna en stund i rumstemperatur.
    Dekorera eventuellt med små torkade, ätliga rosenknoppar.
    Tips! Utöka gärna bakelserna med något din älskling tycker om. Bred på ett lager hallonsylt innan du brer på chokladgrädden, fukta bottnarna med lite whisky eller strö över krossad daim.

    Av Mia Öhrn

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!