• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sista-minutenklappar för alla smaker

  Julklappar kvar att köpa? Lugn, våra recensenter tipsar om de bästa böckerna, skivorna och filmerna. Här är sista-minuten-klappar för alla smaker.

  Sista-minutenklappar för alla smaker
  Våra recensenter har botaniserat bland årets kulturfynd och tagit fram julklappsförslag för även den mest kräsne.

  5 bokpaket av Marie Peterson


  Till: den som tror att det redan är vår

  Titel: Kryddväxter

  Av: Marie och Björn Hansson (Norstedts)

  Marie och Björn Hansson gav för ett par år sedan ut en handbok om perenner, och fastän det borde vara omöjligt har den redan blivit en klassiker. Deras nya bok om kryddväxter är lika makalöst bra och har till och med blivit prisbelönt. Författarna öser ut fakta och kunskap. Boken kan användas både som uppslagsverk och inspiration.


  Till: den som vill läsa högt

  Titel: Skattkammarön

  Av: Robert Louis Stevenson (B. Wahlströms)

  1911 gav Wahlströms ut sin första flickbok skriven av Frances Burnett. Hon är mest känd för Den hemliga trädgården som nu kommit i nyutgåva. Skattkammarön och Alice i Underlandet är andra titlar. Samtliga har illustrationer av den australiske konstnären Robert Ingpen. Böckerna är fantastiskt vackra. Och barnboksklassiker är det bästa som finns för högläsning.


  Till: den som tar hand om alla andra.

  Titel: Den du söker finns inte här

  Av: Mia Öström (Norstedts)

  Florence Nightingale är kvinnan som lade grunden till det välorganiserade sjuksköterskeyrket. Hon var dessutom statistiker och en fena på cirkeldiagram. Mia Öström, en av årets intressantaste debutanter, skriver om vägen fram till sjukbäddarna där Florence vakade. Här finns mycket kraft att hämta för. Öström skriver egensinnigt och vackert om en visionär på kollisionskurs med både sin familj och samhällsklass.


  Till: den som har uselt morgonhumör.

  Titel: God morgon kamrater!

  Av: Ondjaki (Tranan)

  Glöm den färskpressade algjuicen! En dos Ondjaki på morgonen och sedan är ni i toppslag. Detta trots att hans bok handlar om den angoliska befrielsekampen och inbördeskrig. Ondjaki (pseudonym för Ndalu Almeida) skriver satir så det svider i skinnet, man skrattar högt och lyssnar gärna på berättaren som bara är 12 år gammal. Det betyder att mycket här är pojkfantasier, skräck och lust om vartannat. Det är en kort roman utan ett onödigt ord med optimism inför framtiden.


  Till: den som är inbillningssjuk.

  Titel: Den skakande kvinnan

  Av: Siri Hustvedt (Norstedts)

  När Sigrid Hustvedt skulle hålla ett minnestal över sin döde far började hon skaka. Inga försiktiga små darrningar, hon flaxade okontrollerat och oförklarligt. Detta gåtfulla beteende börjar hon utforska och det är spännande att följa hennes undersökning av vad som hände. Medan hon avverkar läkare, specialister, avhandlingar och röntgenundersökningar, för hon ett resonemang om vad som är friskt och vad som är sjukt. Det är intressant och underhållande.


  5 musikpaket av Jan Gradvall


  Till: släktens flitigaste bloggare.

  Titel: Sonja Åkesson tolkad av

  Med: Sofia Karlsson. Annika Norlin, Lisa Nilsson, Anna Järvinen – med flera

  Berömda rader i Sonja Åkesson-dikter från 1960-talet som Snyter ungar och putsar golv och Jag tror jag lika gärna går och hänger mej över en Allers eller Damernas skulle lika gärna kunna vara dagsaktuella statsuppdateringar på Facebook eller Twitter. De elva sångerskor som här tonsatt Sonja Åkessons dikter gör det både med respekt och självständighet.

   

  Till: Beatlesfanatikern som älskade förra årets Beatles-box.

  Titel: Band on the run (box)

  Med: Paul McCartney & Wings

  Om man måste ranka popgeniet Paul McCartneys allra största stund som låtskrivare är det faktiskt inte alls självklart att det blir ett album med Beatles. Albumet Band on the run, som han spelade in 1973 med sin grupp Wings, är minst lika bra. Sånger som Jet, Let me roll it och det fantasiska titelspåret ger rysningar.
   

  Till: vedhuggande machomorbror.

  Titel: Ultimate

  Med: Pet Shop Boys

  Det är alltid lika roligt när berusade män på fotbollsläktare lägger armarna om varandra och sluter upp i Pet Shop Boys episka gayversion av Village Peoples gamla Go west. Samlingen Ultimate är så bra att den kan kurera vilken homofob som helst. Fantastiska låtar som Being boring, Suburbia (som Orup nyligen spelade live) och Its a sin. Pet Shop Boys förtjänar att få vara husdjur i varje hushåll.
   

  Till: den som inte missat ett avsnitt av Så mycket bättre.

  Titel: En räddare i nöden

  Med: Petter

  Av alla artister i TV4:s Så mycket bättre är Petter den som lyckas bästa musikaliskt. Alla hans versioner av de andras låtar har blivit storsäljare på iTunes. (För att inte tala om hur fantastisk Septembers verison är av hans Mikrofonkåt!) Petters eget album från i våras – hans bästa sedan Bananrepubliken – vittnar även om att Petter är en alldeles för stor artist för att hiphoppubliken ska få fortsätta ha honom för sig själv. Dyslektikern Petter skriver också lysande texter.
   

  Till: buttre storebror som alltid klagar på Idol.

  Titel: Tove Styrke

  Med: Tove Styrke

  De som påstår att Idol är en ytlig tävling som inte skapar några bestående stjärnor har man kunnat tysta med Agnes låt Release me och Amanda Jenssens båda album. Från och med denna höst kan man även använda Tove Styrke i den argumentationen. Tove Styrke kom bara trea i Idol i fjol men på sitt debutalbum visar hon vem som är den egentliga vinnare. Ett utmärkt modernt popalbum som för tankarna till både Robyn och en ung Madonna.
   

  5 dvdpaket av Göran Everdahl
   

  Till: nostalgiker i alla åldrar.

  Titel: Toy story 1-3

  Genre: Tecknat

  Lagom till jul kommer alla tre Toy Story-filmer i en box till överkomligt pris. Det som slår en när man ser om dem tätt ihop är inte bara lättheten och fantasin, utan ännu mer vemodet. Alla tre filmerna handlar på olika sätt om att ta avsked. Tryfferat med en rejäl dos humor och äventyr.
   

  Till: Historiefreaken.

  Titel: Pacific.

  Genre: Drama.

  Producentduon Steven Spielberg och Tom Hanks står bakom denna mammutserie om andra världskriget i Stilla havet. Kanske inte riktigt i klass med föregångaren Band of brothers, men det är onekligen påkostat och skildringarna av bataljer och dödsmarscher känns nästan olidligt realistiska.
   

  Till: den nyfikne

  Titel: Fröken Märkvärdig och karriären

  Genre: Tecknat

  Blott en halvtimma lång, men denna tecknade version av Joanna Rubin-Drangers serieroman lever ett långt liv inom alla som ser den. Ämnet är inget mindre än livet själv - eller snarare fasan inför de oundvikliga livsvalen. Roligt och rörande. Skådespelare som Vanna Rosenberg och Claire Wikholm bidrar med perfekt avpassade röster.
   

  Till: den tålige

  Titel: En profet

  Genre: Thriller

  Den unge Maliks kärva utveckling under ett sexårigt fängelsestraff är inte särskilt upplyftande. Här vankas våld, kriminalitet och maktspel från första scenen till den sista. Ändå är En profet en gripande film - som ger inblick i en värld som till vardags är osynlig för de flesta av oss.
   

  Till: mogna unga och barnsliga gamla

  Titel: Till vildingarnas land

  Genre: Familjefilm

  När Spike Jonze gjorde sin egensinniga version av Maurice Sendaks klassiska bilderbok menade vissa att filmen blev för skrämmande, för melankolisk och liksom vuxen. Men barn förstår mer än man tror. Och detta är en av årets vackraste och, på sitt sätt, mest hoppfulla filmer.
   

  Av: Marie Peterson, Jan Gradvall & Göran Everdahl

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!