4–5 bitar

Du behöver

  • 175 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 3 ägg

Garnering och servering

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 3–4 dl blandade bär, t ex smultron, blåbär, hallon, jordgubbar
  • 1 msk florsocker

Ugn: 175⁰

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt socker och vispa ihop, använd gärna elvisp.
  2. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljpulver och salt i en bunke.
  3. Klä både botten och kanter i en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  4. Vispa i äggen, ett i taget i smör- och sockerblandningen. Blanda i kakaoblandningen. Häll smeten i formen. Sätt formen på ett galler i mitten av ugnen och grädda kakan 15–20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.
  5. Toppa kakan med vispad grädde och bär. Garnera med siktat florsocker.