4 portioner

Du behöver

Salsa

  • 1 knippa gräslök
  • 1 liten knippa persilja eller basilika
  • 8 msk olivolja
  • 4 msk finriven prästost
  • Finrivet skal av 1 vältvättad citron
  • Salt, nymalen svartpeppar

Sallad

  • 1 ¼ kg färskpotatis
  • 4 snackgurkor eller 1 slanggurka
  • 150 g cocktailtomater
  • 250 g gravad lax
  • 50 g rucola
  • Färska örter till garnering, t ex basilika

Gör så här

  1. Börja med salsan. Hacka gräslöken fint. Finhacka persiljan. Blanda olja, ost och citronskal i en stor bunke. Blanda i örterna. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Sallad: Koka vältvättad eller skalad potatis mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter, känn med provsticka. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Låt svalna ca 15 minuter. Dela stora potatisar.
  3. Skala gurkan slarvigt och skär gurkan i små bitar. Dela tomaterna. Skiva laxen och dela skivorna i mindre bitar. Grovhacka rucolan. Vänd potatis, gurka, tomater och rucola i salsan och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Blanda i laxen.
  4. Servera gärna salladen i djupa tallrikar eller skålar. Garnera med färska örter.

Smaka av med citronsaft

Salsan lagas med citronskal, men den som vill kan smaka av salsan med lite citronsaft.