4 portioner
Du behöver
Salsa
- 1 knippa gräslök
- 1 liten knippa persilja eller basilika
- 8 msk olivolja
- 4 msk finriven prästost
- Finrivet skal av 1 vältvättad citron
- Salt, nymalen svartpeppar
Sallad
- 1 ¼ kg färskpotatis
- 4 snackgurkor eller 1 slanggurka
- 150 g cocktailtomater
- 250 g gravad lax
- 50 g rucola
- Färska örter till garnering, t ex basilika
Gör så här
- Börja med salsan. Hacka gräslöken fint. Finhacka persiljan. Blanda olja, ost och citronskal i en stor bunke. Blanda i örterna. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Sallad: Koka vältvättad eller skalad potatis mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter, känn med provsticka. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Låt svalna ca 15 minuter. Dela stora potatisar.
- Skala gurkan slarvigt och skär gurkan i små bitar. Dela tomaterna. Skiva laxen och dela skivorna i mindre bitar. Grovhacka rucolan. Vänd potatis, gurka, tomater och rucola i salsan och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Blanda i laxen.
- Servera gärna salladen i djupa tallrikar eller skålar. Garnera med färska örter.
Smaka av med citronsaft
Salsan lagas med citronskal, men den som vill kan smaka av salsan med lite citronsaft.