4 portioner

Du behöver

  • 150–175 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk finhackade mjuka örter, t ex persilja, körvel, dragon, basilika, oregano

Lax

  • 4 fjärilskotletter av lax à ca 125 g
  • Färskpressad saft av 1/2 citron
  • Flingsalt
  • Färska örter till garnering

Gör så här

  1. Lägg smöret i en bunke och vispa upp det med elvisp ca 1 minut. Tillsätt citronpeppar och vitlök och vispa ihop. Blanda i örterna. Spritsa smöret eller forma det till en rulle i fuktat smörpapper. Låt stelna i kylskåp minst 1 timme, gärna över natten.
  2. Ta fram och låt smöret ligga i rumstemperatur ca 10 minuter. Grilla fisken under tiden. Hetta upp en stekpanna. Lägg i laxen och bryn den på ej för stark värme ca 2 minuter påvarje sida. Ringla över citronsaften, salta och efterstek under lock ca 3 minuter eller tills den är genomstekt.
  3. Lägg laxen på ett serveringsfat. Toppa med spritsat smör eller smöret skuren i tjocka slantar.
  4. Garnera med örterna. Pressad eller nykokt färsk potatis smakar gott till. Blanda gärna en färgglad sallad och servera som extra tillbehör.