Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 4-5 st finhackade rosmarinblad
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl till utbakningen

Gör så här

1

Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och rosmarin. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar och kör till en fast, smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt cirka 25 minuter.

2

 Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Kavla ut till tunna runda kakor, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Dela kakorna i 2–3 bitar och lägg dem på papprade plåtar.

4

Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, tills kakorna får fin färg, 5–8 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Det är lyxigt, och inte alls svårt, att baka eget knäckebröd. Vi smaksätter med rosmarin och serverar det med ett gott smör som får smak och färg av kokt äggula.