Du behöver

  • 400 g wienerkorv
  • 1 st purjolök liten
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 200 g kålrot
  • 500 g potatis fast sort
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 1 st buljongtärning vegetarisk eller hönsbuljongtärning
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • salt

Ostkräm

2 dl crème fraîche
1 msk dijonsenap
150 g fetaost smulad i mindre bitar
2 msk färska örter finhackade, t ex persilja och gräslök eller timjan

Till servering

surdegsbröd eller baguette

Gör så här

1

Skär korven i mindre bitar. Snitta purjolöken längs med och skölj ren i kallt vatten. Strimla den fint. Skala och skär morot, palsternacka, kålrot och potatis i mindre bitar.

2

Hetta upp smör och olja i en rejäl kastrull och fräs purjolöken utan att den tar färg i ett par minuter.

3

Häll i vatten och tillsätt buljongtärning, grönsaker och kryddor. Låt soppan få ett uppkok och sjud i cirka 10 minuter. Lägg ner korven och sjud ytterligare 5 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt.

4

Blanda alla ingredienser till ostkrämen och servera till soppan tillsammans med bröd.


Kommentar:
Soppan kan göras på alla sorters grönsaker, välj dem du gillar eller har hemma. Prova att kombinera broccoli eller blomkål med potatis och purjolök.