Du behöver
- 4 skiva surdegsbröd
- 500 g grönsaker som är goda råa t ex morot, rädisor, blomkål, gurka, paprika, sockerärtor, broccoli, selleri
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk torkade örter t ex basilika, oregano och salvia
- 1 tsk flingsalt
Kronärtskocksdipp
400 g kronärtskockshjärtan 1 burk
1 msk citronsaft
1 st vitlöksklyftor riven
2 dl crème fraîche
2 dl Parmesan fint riven
0 tryffelolja några droppar
salt & peppar
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Skölj, ansa och gör i ordning alla grönsaker till dippvänliga bitar.
Skär brödskivorna i tjocka stavar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Rör ihop olja, örter och salt och ringla över brödbitarna. Vänd runt ordentligt. Rosta dem i 5–10 minuter i ugnen eller tills de är frasiga och gyllene, vänd någon gång under tiden.
Stavmixa alla ingredienser till dippen och smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar. Servera till grönsakerna och krutongerna.
Tips Den som vill häller dippen i en liten ugnstålig form och gratinerar den i ugnen samtidigt med brödet, den är fantastiskt god varm.
Prova en smakrik dipp till krispiga cruditéer.