Du behöver
Chiliyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk sambal oelek
salt & peppar
Tomatsallad
250 st tomat fint tärnade
2 msk schalottenlök fint hackade
1 msk persilja fint hackad
1,5 msk olivolja
rödvinsvinäger
Surdegsmacka
2 msk fänkålsstånd ca 400 g
2 msk smör
2 msk olivolja
1 skiva strösocker
4 g surdegsbröd
smör
200 gruyère
timjan några kvistar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop yoghurt och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt. Blanda ingredienserna till tomatsalladen, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
Skär det yttersta av rotstocken på fänkålen och skiva den sedan på längden i tunna skivor som håller ihop i botten. Stek dem i smör och olja tills de är gyllene. Strö över socker och vänd runt försiktigt, stek ytterligare en stund tills sockret smält och gett fänkålen en glansig, karamelliserad yta. Salta och peppra. Håll varmt.
Lägg brödskivorna på en plåt och smöra dem. Tärna gruyèren och fördela den över brödskivorna. Gratinera i ugn-en i 5–10 minuter eller tills osten smält och fått lite färg. Lägg på den karamelliserade fänkålen och repa över timjan. Servera med tomatsallad och chiliyoghurt.
Gruyère är en väldigt smakrik ost som förstås kan bytas ut om man så önskar. Prova till exempel med västerbottensost, prästost eller mild mozzarella.