Du behöver

  • 300 g champinjoner
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 200 g rotselleri en klyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk timjan finhackad
  • 1 st grönsaksbuljong eller hönsbuljong
  • 1 l vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Till servering

4 skiva surdegsbröd rostat
1 msk finhackade färska örter t ex persilja och timjan
4 msk olivolja

Gör så här

1

Ansa svampen och skär i skivor. Spara några svampar att hyvla tunt till dekoration. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. 

2

Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt först lök, vitlök och selleri. Låt grönsakerna svettas i några minuter utan att ta färg. Tillsätt svampen och fräs tills nästan all vätska försvunnit. Krydda med timjan, och häll i buljong och vatten. Sjud soppan under lock i cirka 10 minuter. 

3

Tillsätt grädden och låt soppan få ett uppkok. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

4

Toppa soppan med några tunt skivade champinjoner och finhackad timjan, ringla över lite olivolja. Servera med rostat surdegsbröd toppat med färska örter och olivolja.


Kommentar:
Servera nyrostat bröd toppat med finhackade örter och olivolja till champinjonsoppan.