Päronpaj med valnötter

Du behöver 3.5 dl vetemjöl 100 g smör 1 nypa salt 2 msk socker 1 msk kallt vatten 1 st ägg 3.5 st päron 1...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 nypa salt
  • 2 msk socker
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 st ägg
  • 3.5 st päron
  • 1 dl russin
  • 3 msk farinsocker
  • 50 g valnötter
  • kardemumma efter smak
  • 1 st ägg
  • 25 g smör kylskåpskallt

Tillbehör:

vaniljglass

Gör så här

1
1 Mixa ihop mjöl och smör. Tillsätt salt, socker, vatten och ägg och arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Platta till degen lätt och låt vila i kylen i 30 minuter.

2
2 Skär päronen i tärningar. Blanda med russin, farin-socker, brutna valnötter och kardemumma.

3
3 Sätt ugnen på 225 grader.

4
4 Kavla ut degen på bakplåtspapper till stor tallriksstorlek (cirka 27 cm i diameter). Lägg päronblandningen i mitten av degen med en 4 centimeters degkant runtom. Vik upp kanten mot päronfyllningen så att den håller fyllningen inne. Det går lätt med hjälp av en kniv eller degskrapa. Pensla kanten med uppvispat ägg.

5
5 Hyvla några skivor smör med osthyvel och fördela över päronen. Grädda i cirka 25 minuter tills pajen fått fin färg. Servera varm eller ljummen med vaniljglass.


Kommentar:
Pajen får sitt rustika utseende genom att degen viks upp över fyllningen, ingen pajform behövs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top