Du behöver
- 3.5 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 1 msk kallt vatten
- 1 st ägg
- 3.5 st päron
- 1 dl russin
- 3 msk farinsocker
- 50 g valnötter
- kardemumma efter smak
- 1 st ägg
- 25 g smör kylskåpskallt
Tillbehör:
vaniljglass
Gör så här
1
1 Mixa ihop mjöl och smör. Tillsätt salt, socker, vatten och ägg och arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Platta till degen lätt och låt vila i kylen i 30 minuter.
2
2 Skär päronen i tärningar. Blanda med russin, farin-socker, brutna valnötter och kardemumma.
3
3 Sätt ugnen på 225 grader.
4
4 Kavla ut degen på bakplåtspapper till stor tallriksstorlek (cirka 27 cm i diameter). Lägg päronblandningen i mitten av degen med en 4 centimeters degkant runtom. Vik upp kanten mot päronfyllningen så att den håller fyllningen inne. Det går lätt med hjälp av en kniv eller degskrapa. Pensla kanten med uppvispat ägg.
5
5 Hyvla några skivor smör med osthyvel och fördela över päronen. Grädda i cirka 25 minuter tills pajen fått fin färg. Servera varm eller ljummen med vaniljglass.
Pajen får sitt rustika utseende genom att degen viks upp över fyllningen, ingen pajform behövs.