Du behöver

  • salt
  • 1 st lök stor gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 st squash (ca 0,5 kg)
  • 1 st fänkålsstånd
  • 1.5 dl olivolja extra virgin
  • salt nymalen svartpeppar
  • 400 g pasta t ex rigatoni
  • 8 st valnötter eller 16 skalade valnötskärnor
  • 4 st salviablad eller minst 8 vanliga
  • 150 g pecorinoost

Gör så här

1
Koka upp pastavatten med salt.

2
Skala och hacka löken och vitlöken fint. Skölj och skär squash och fänkål i fina bitar.

3
Värm upp oljan i en stor stekpanna och fräs squash, fänkål, lök och vitlök tills allt är mjukt och glansigt cirka 12–15 minuter, salta och peppra. Det kan verka vara mycket olja, men den blir som en sås till pastan.

4
Koka pastan al dente (oftast 1 minut mindre än rekommendationen på paketet).

5
Knäck och hacka valnötterna. Strimla salviabladen fint. Riv osten. När pastan är klar, häll av i durkslag.

6
Blanda ner salvian och de hackade valnötterna i squashröran. Vänd ner pastan.

7
Vänd till sist ner pecorinon så att osten smälter ihop lite med de övriga ingredienserna. Servera genast.