Du behöver

  • 500 g blandade bönor t ex haricots verts, vaxbönor, brytbönor, borlottibönor, bondbönor, sockerärter

Tryffelmajonnäs:

1 st äggula
1 tsk dijonsenap
1 st citron det yttersta finrivna skalet
2 dl olja t ex raps
1 tsk tryffelolja svart + ev färsk sommartryffel
1 st schalottenlök finhackad
örter eller salladsblad
spenat rucola

Gör så här

1
Blanchera (se kommentar) färska bönor eller köp frysta och låt dem tina.

2
Tryffelmajonnäs: Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Rör ner citronskalet och vispa sedan i oljan – lite i taget – tills det blir en tjock majonnäs. Smaksätt majonnäsen med tryffeloljan och eventuellt lite riven färsk tryffel.

3
Blanda bönorna med majonnäsen och schalottenlöken. Salta och peppra.

4
Toppa med valfri ört eller sallad och eventuellt ännu mer riven färsk tryffel.


Kommentar:
Tina tipsar: Blanchera betyder att man kokar upp vatten i en kastrull, slänger ner sin grönsak och låter vattnet snabbt koka upp igen. Häll sedan genast bort kokvattnet och ge grönsaken ett isbad. Då behåller den både sin krispighet och sin färg.