Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

2 dl mandelmassa grovriven
250 g rabarber skivad
2 st ägg
1.5 dl strösocker
3 msk smält smör
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
bittermandelolja 1-2 droppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Smält smöret till degen i en kastrull. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en stor pajform (28 cm i diameter) och förgrädda i 10 minuter. Fördela mandelmassa och rabarber i pajskalet.

3
Vispa ägg och socker. Blanda i smält smör, vetemjöl, vaniljsocker och eventuellt bittermandelolja. Häll smeten över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.

4
Servera med vaniljsås eller vispad grädde till.


Kommentar:
Tips! I en större form (28 cm) blir pajen tunn och spröd. Använder du en mindre pajform (24 cm) räcker degen längre upp på kanten och blir mer som en vanlig pajdeg.
Receptet är skapat av Christina Hägglund.