Du behöver
- ca 400 g kronärtskocksbottnar från burk eller frysta
- 1 dl havregrädde
- salt
- vitpeppar
- 6 rödbetor
- 100 g skogschampinjoner
- 1 squash
- 1 gul lök
- 1 msk olja
- 200 g grönkål
- 1 msk smör
Gör så här
1
1. Börja med kronärtskockspurén. Koka upp bottnarna. Mixa med grädde och smaka av med salt och peppar. Häll i kastrull och ställ på lägsta möjliga värme.
2
2. Skrubba betorna och koka dem
3
al dente, 20–40 minuter beroende på storlek.
4
3. Skär svampen i bitar, skiva squashen, hacka löken och fräs några minuter i olja.
5
4. Dra eller skär av bladen på grönkålen. Fräs i smör tills de är frasiga.
6
5. Fördela purén på fyra tallrikar. Bred ut den. Toppa med rödbetor i klyftor, svamp, lök och squash och strössla över grönkålen.
Grönkålen har en sällan skådad renässans i Sverige. Full av vitaminer och antioxidanter, dessutom är den en bra källa till fibrer, järn, kalium och magnesium.
246 KCAL PER PORTION
8 g protein, 11 g fett, 27 g kolhydrater