Du behöver

  • 100 st svartvinbärsblad
  • 1 st citron
  • 5 dl svarta vinbär (250 g)
  • 0.5 st påse vinsyra (22 g)
  • 1 l kokande vatten
  • 1 kg strösocker

Gör så här

1
Skölj bladen noga. Tvätta citronen i varmt vatten och skiva den. Lägg bär, blad och citroner i en stor kastrull eller en liten ren hink. Rör ut vinsyran i lite varmt vatten och häll över bladen tillsammans med kokande vatten. Sätt på lock och låt stå svalt i tre dygn (om du vill kyla vätskan kan du knyta in en frysklamp i en ren plastpåse och lägga i kastrullen).

2
Sila av genom en silduk eller en ren handduk. Vänd runt bladen och låt rinna av i minst 20 minuter så att så mycket vätska som möjligt kommer med.

3
Rör sedan i sockret. Fortsätt att röra tills allt socker löst sig.

4
Häll upp i väl rengjorda glasflaskor och förvara mörkt och svalt eller frys in i plastförpackning. Späd drycken med vatten till önskad styrka vid servering.