Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk oregano hackad
  • 4 st vitlök rivna
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 2.5 tsk citronsaft
  • salt
  • 1 st gårdskyckling
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 2 msk brun farin
  • 1 msk svartpeppar grovmalen
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk timjan torkad
  • citronhalvor (till servering)

Gör så här

1
Örtsmör: Blanda smör, oregano, vitlök och citronskal. Smaka av med citronsaft och salt.

2
Kyckling: Klipp upp kycklingen utmed ryggraden och fläk ut den. Hugg gärna av det yttersta på klubborna, och de yttersta vingspetsarna. De delarna bränns lätt, och så ser det snyggare ut.

3
Blanda de torra kryddorna.

4
Stick in fingrarna mellan skinn och kycklingbröst och lossa försiktigt skinnet, det ska ändå sitta kvar vid sidorna. Fyll örtsmör under skinnet, och gnid in resten av kycklingen med örtsmöret. Salta kycklingen generöst. Strö kryddblandningen ordentligt runtom hela kycklingen.

5
Kycklingen ska grillas indirekt: Lägg glest med briketter på båda sidor av grillen, men inget i mitten. Tänd grillen och vänta på bra glöd.

6
Placera kycklingen i mitten av grillen och lägg på locket. Grilla sedan tills innertemperaturen på kycklingen är cirka 70 grader i låren, det tar cirka 40–50 minuter, om temperaturen ligger runt 150 grader. Lägg gärna blöta rökspån på glöden för extra röksmak.

7
Skär upp den färdiggrillade kycklingen i grova delar, salta med flingsalt. Servera gärna med grillade citronhalvor att pressa över.