Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, med blast.
  • 3 dl grovt havssalt
  • 200 g färskpotatis, skrubbad
  • 2 msk smör, brynt, varmt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rostade och hackade
  • hassel­nötter
  • salt
  • 2 msk rostad lök
  • 2 msk persilja, hackad
  • 10 blad salvia, stekta frasiga i olivolja
  • 2 msk gräddfil

Gör så här

1
Lägg kolen på sidorna i klotgrillen, dvs indirekt grillning. Tänd grillen och vänta på fin glöd. Lägg blomkålen direkt i glöden. Lägg på locket och kolla om blomkålen är mjuk efter cirka 30 minuter. Låt svalna något, dra sedan av den brända blasten och kasta bort den. Skär blomkålen i klyftor och salta.

2
Alternativt, baka blomkålen i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter

3
Potatis: Lägg saltet i en form. Lägg i potatisen. Lägg på gallret på grillen och sätt formen över glöden. Grilla under lock cirka 40 minuter. Kolla med en kniv om potatisen är genombakad.

4
Garnityr Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Blanda smör,

5
citron och nötter. Håll varmt, och smaka av med salt.

6
Servera på fat. Lägg blom-

7
kålen i botten, och toppa med potatisen. Krossa potatisen med fingrarna. Strö över rostad lök och örter. Klicka över gräddfilen, och avsluta med att slå över det varma nötsmöret.