Du behöver

  • 100 g mandel skållad, skalad
  • 1 dl strösocker
  • 3 st äggvitor
  • vetemjöl till formen

Chokladsmörkräm

3 st äggulor
0.75 dl socker
0.75 dl grädde
50 g mörka chokladknappar 53 %, eller lika mycket hackad choklad
flingsalt en nypa
100 g smör tärnat, rumstempererat

Till dekoration

0.5 dl mandel skållad, skalad
flingsalt
chokladägg dragerade

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Mandelbotten: Mixa mandeln fint i en matberedare med kniven monterad. Det går också bra att mala den. Blanda med sockret.

3
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner mandelsockret.

4
Smörj en bakform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter) och bröa med vete- eller mandelmjöl.

5
Bred ut smeten i formen och grädda till fin färg i cirka 18–20 minuter. Låt svalna.

6
Chokladsmörkräm :Blanda, äggulor, socker och grädde i en kastrull och låt sjuda sakta under ständig omrörning tills det tjocknar. Ta av från plattan, häll i chokladknapparna och en nypa flingsalt och rör om tills de smälter. Låt krämen svalna och vispa sedan i smöret med elvisp.

7
Skär dekorationsmandeln i grova flisor och rosta den i torr het stekpanna. Låt svalna.

8
Montering: Lossa kakan ur formen med hjälp av en vass kniv och lägg upp på ett fat. Bred chokladsmörkrämen på kakan och toppa med den rostade mandeln, lite flingsalt och chokladägg.


Kommentar:
Mandeltårtan med chokladsmörkräm är mer som konfekt, och en tårta räcker till många. Glöm inte flingsaltet som bryter av bra mot den mäktiga krämen.
Tips Kakan kan bakas 1–2 dagar i förväg, förvaras svalt.