Du behöver

  • 500 g potatis t ex Asterix eller Bintje
  • 1.5 l frityrolja
  • 0.5 tsk lökpulver
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

1
Skiva potatisen tunt och strimla den till smala pinnar. Lägg i iskallt vatten och ställ i kylen cirka 1 timme.

2
Häll av vattnet och låt strimlorna rinna av på en ren kökshandduk. Ställ kallt igen cirka 30 minuter.

3
Hetta upp oljan till 160 grader. Fritera strimlorna i omgångar tills de blir gyllenbruna. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.Blanda med lökpulver och salt när de fortfarande är varma.


Kommentar:
Koriandermajonnäs
Ca 2 1/2 dl Tid 10 minuter
Du behöver
2 1/2 äggula
1 1/2 msk färskpressad limejuice
2 krm mald koriander
1 dl färsk koriander (ca 2 krukor)
1 vitlöksklyfta, finriven
2 1/2 dl neutral rapsolja
salt
Gör så här Mixa ägg, limejuice, koriander och vitlök i en blender. Mixa droppvis i oljan till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt mer lime.

Chilimajonnäs
Ca 2 1/2 dl Tid 10 minuter

Du behöver
2 äggulor
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk japansk soja
1/2 vitlöksklyfta, finriven
2 msk srirachasås (thailändsk
chilisås)
2 1/2 dl neutral rapsolja
salt

Gör så här Vispa ihop ägg, vinäger, soja, vitlök och srirachasås i en bunke. Vispa droppvis i oljan till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger och chilisås.

Det här är ett recept av Tove Nilsson från boken Soda, lemonad och snacks.