Du behöver

  • 4 st lammläggar på max 300 g vardera
  • 1 msk chiliflagor
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1.5 tsk salt
  • smör till bryning
  • 1.5 st lökar
  • 2.5 st morötter
  • 1.5 st palsternackor
  • äpplen (svenska)
  • 0.5 dl sirap
  • 3 st timjankvistar
  • 2 st lagerblad
  • 5 dl rödvin syrligt
  • 1.5 msk svartvinbärsgelé
  • 1.5 tsk kinesisk soja
  • 1 dl kallt vatten
  • 3 msk majsenaredning per 4 dl sky

Gör så här

1
Torka köttet med kökspapper runtom.

2
Stöt eller mixa chili och rosé­peppar, blanda med kakao, ingefära och salt. Gnid köttet med kryddblandningen, klappa in den på alla ytor. Smörbryn köttbitarna runtom i stekpanna på näst högsta värme. Lägg över köttet i rymlig, tjockbottnad gryta.

3
Skala lök och rotsaker och dela i grova bitar, klyfta äpplena. Spar hälften av frukt och rötter i kylen. Bryn även lök, rotbitar och äppelklyftor lätt, lägg över i grytan. Ringla sirap över, tillsätt timjan, lagerblad och vin och lägg på lock. Koka upp och sänk sen värmen. Låt småputtra under lock på ganska låg värme 3 timmar.

4
Sås Ljumma grytan, lyft ur lammläggen, sila och mät skyn. Hetta upp den i diskad gryta, smaka av med gelé och soja. Skaka vatten och majsena­redning slätt i burk med skruvlock, rör ner i sjudande sky. Koka upp under omrörning.

5
Låt de sparade rotsakerna och klyftorna småsjuda på knapp medelvärme 10 minuter i såsen medan köttet blir varmt ovanpå, under lock.


Kommentar:
30 minuter + 3 timmars koktid

Tips på tillbehör! Rejäla köttportioner mättar utan potatis, men en sallad av kokta gröna och vita bönor med paprika- och schalottenvinägrett smakar gott till.

Tips! Om du lagar en dag i förväg får grytan svalna och stå i kyl över natten. Då kan, om du vill, fettlagret på ytan tas bort innan du värmer allt och lagar såsen.
Lammbog kan också användas.