Du behöver

  • 4 st ark filodeg
  • 1 pkt fetaost (200 g)
  • 2 tsk zaatir (kryddblandning av 1/2 tsk torkad timjan, 1/2 tsk torkad oregano, 1 tsk rostade sesamfrön, rivet citronskal)
  • olja till fritering
  • myntablad till garnering

Gör så här

1
Rulla ut fyra ark filodeg och dela vardera i fyra mindre ark.

2
Smula fetaosten fint och blanda in kryddorna. (Kryddblandningen kan finnas i arabiska affärer, eller mortla samman ingredienserna själv). Fördela osten i små toppar mitt på varje ark. Pensla degkanterna med kallt vatten, vik arkets ena hörn mot det motsatta till ett trekantigt paket. Tryck ihop kanterna.

3
Hetta upp rikligt med olja till 170 grader i en liten stekpanna med hög kant, och fritera småpirogerna cirka 2 minuter till fin färg. Låt dem droppa av på kökspapper.

4
Garnera med färska myntablad och servera sambousek till soppor eller som småplock att doppa i tahini (se fiskreceptet).

5
Tips I stället för filodeg kan småpirogerna göras med smördeg. Kavla ut varje platta och dela den i två. Gör i övrigt som med filodegen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6–8 minuter till fin färg.

6
Fetaosten kan bytas ut mot riven herrgårdsost och hackat kokt ägg.


Kommentar:
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.