Du behöver

  • Glass:
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • Hokey pokey:
  • 1 dryg dl (100 g) strösocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • Citrusfrukter
  • 2 apelsiner
  • 5–6 kumquat
  • 3 msk honung
  • 1 msk råsocker

Gör så här

1
Glass:

2
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna och tillsätt även stången. Koka upp och dra åt sidan.

3
Vispa samman äggulor och socker till en fluffig blandning. Häll den varma gräddmjölken över äggsmeten och vispa tills allt blandat sig. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud på låg värme under omrörning tills den tjocknar.

4
Häll upp i en form när sme-ten kallnat något. Sätt på lock och ställ i frysen att stelna. Rör några gånger under frystiden så att glassen blir krämig. Låt stå i frysen i cirka 2–3 timmar.

5

6
Hokey pokey:

7
Häll socker och sirap i en kastrull och låt smälta på medelvärme under omrörning. Blandningen ska bli gyllengul, det tar ett par minuter. Passa noga eftersom blandningen lätt kan bli bränd.

8
Dra kastrullen från värmen och vispa i bikarbonat. Rör samman ordentligt så att bikarbonaten blandas in ordentligt och blandningen blir fluffig. Häll genast upp på ett bakplåtspapper. Låt stelna och bryt i mindre bitar.

9

10
Citrusfrukter:

11
Skala och skär apelsinerna i mindre bitar med en vass kniv. Skiva kumquaten tunt. Häll ner honung och socker i en kastrull och låt blandningen smälta. Tillsätt apelsinbitar och kumquat. Låt puttra i några minuter. Servera citrusfrukterna ljumma med vaniljglass och hokey pokey som brutits i mindre bitar.


Kommentar:
Tilllagningstid: 1 timme + 2-3 timmar i frysen
Ger 4-6 portioner