Du behöver

  • Muffins:
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl yoghurt
  • ca 75 g halloumi- eller fetaost
  • 18–24 oliver, gärna kärnfria
  • Soppa:
  • 2 gula lökar
  • 2–3 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 burkar (à 400 g) tomatfiléer på burk eller krossade tomater
  • 1 dl grillad strimlad paprika på burk
  • 2 msk finhackad basilika + blad till garneringen.
  • 4–5 dl kokande vatten
  • salt, peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Ställ dubbla muffinsformar på en ugnsplåt eller enkla muffinsformar i en muffinsplåt.

2
Blanda mjöl, salt och bakpulver.

3
Vispa ihop ägg, olja och yoghurt i en stor bunke. Vänd ner mjölblandningen och arbeta ihop till en tjock smet. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck i tärnad halloumi och oliver. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

4
Skala och hacka löken. Hacka basilikan.

5
Fräs löken i olivoljan cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningen och fräs cirka 1 minut. Blanda i tomaterna, paprikan hackad i mindre bitar och basilikan. Koka upp under omrörning, mosa tomatfiléerna med en gaffel. Sjud cirka 5 minuter. Späd med vattnet till önskad konsistens och koka soppan under lock cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med basilikablad. Servera med muffins.