Du behöver
- 1 st paprika röd, mindre
- 800 g kikärtor ätfärdiga
- 1 tsk spiskummin malen
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymalen
- 2 dl vetemjöl
- 2 st ägg
- 2 dl ströbröd
- 5 dl olja neutral till fritering
- 2.5 st schalottenlökar
- 300 g champinjoner
- 2 dl crème fraîche
- 2 st vitlök klyftor
- citron rivet skal av 1
- salt kajennpeppar
- 2 msk persilja finhackad
- salladsblad till servering
Gör så här
1
Skölj ansa och tärna paprikan. Skölj bort lagen från kikärterna i durkslag. (Stav)mixa kikärterna, mjöl, salt och peppar. Blanda i paprikan och forma den stadiga smeten till små järpar. Se till att köksfläkten är avstängd. Hetta upp oljan till 180 grader i tjockbottnad kastrull, ha ett stort metallock till hands om oljan skulle bli för het och ta eld. Inga barn i köket.
2
Ställ tre djupa tallrikar på bänken, en med 2 dl vetemjöl, en med lättvispade ägg och en med ströbröd. Rulla falaflarna i mjölet först, sen i ägg och sist i ströbröd. Fritera 4–5 falaflar i sänder 3–4 minuter till fin färg. Låt rinna av på kökspapper.
3
Fräs samtidigt lök och svamp i lite olja i stekpanna. Salta och peppra.
4
Smaksätt crème fraiche med pressad vitlök, citrusriv, salt och kajenn. Vänd i persilja.
5
Servera falaflarna med salladsblad, svampsallad och dip.