Du behöver

  • 1 st paprika röd, mindre
  • 800 g kikärtor ätfärdiga
  • 1 tsk spiskummin malen
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymalen
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 5 dl olja neutral till fritering
  • 2.5 st schalottenlökar
  • 300 g champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 st vitlök klyftor
  • citron rivet skal av 1
  • salt kajennpeppar
  • 2 msk persilja finhackad
  • salladsblad till servering

Gör så här

1
Skölj ansa och tärna paprikan. Skölj bort lagen från kikärterna i durkslag. (Stav)mixa kikärterna, mjöl, salt och peppar. Blanda i paprikan och forma den stadiga smeten till små järpar. Se till att köksfläkten är avstängd. Hetta upp oljan till 180 grader i tjockbottnad kastrull, ha ett stort metallock till hands om oljan skulle bli för het och ta eld. Inga barn i köket.

2
Ställ tre djupa tallrikar på bänken, en med 2 dl vetemjöl, en med lättvispade ägg och en med ströbröd. Rulla falaflarna i mjölet först, sen i ägg och sist i ströbröd. Fritera 4–5 falaflar i sänder 3–4 minuter till fin färg. Låt rinna av på kökspapper.

3
Fräs samtidigt lök och svamp i lite olja i stekpanna. Salta och peppra.

4
Smaksätt crème fraiche med pressad vitlök, citrusriv, salt och kajenn. Vänd i persilja.

5
Servera falaflarna med salladsblad, svampsallad och dip.