Du behöver

  • 2.5 dl mjölk kall
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 125 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 st påse hjorthornssalt (12,5 g)
  • 1 nypa salt
  • 7 dl vetemjöl (400 g)

Gör så här

1
Häll kall mjölk över havregrynen och låt dem svälla i 5 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2
Blanda ner smör, strösocker, hjorthornssalt, salt och till sist vetemjölet i grynen.

3
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, ta ut kex med ett runt mått (cirka 9 centimeter i diameter) och lägg på papprad plåt.

4
Grädda i mitten av ugnen tills kexen fått fin färg, cirka 8 minuter.

5
När alla plåtar är gräddade läggs alla de mjuka kexen på en plåt och får torka på eftervärmen i ugnen, minst 1 timme, gärna över natten.

6
Servera gärna med smör och ost. Kexen håller sig spröda och goda i minst en månad.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Stina Öberg i Örnsköldsvik.