Du behöver

  • Blomkålskräm
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 handfull släta persiljeblad
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • Potatisklyftor och rödlök
  • 4–6 bakpotatisar
  • 4–6 rödlökar
  • (oliv)olja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 1 tsk kumminfrön
  • Karré
  • 4 stora karrékotletter
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • smör att steka i
  • 1 dl vin

Gör så här

1
Blomkålskräm Dela blomkålen i små buketter. Skiva även mittstocken och ta med kålblad. Lägg allt i en kastrull, slå på grädden och tillsätt persilja, salt och vitpeppar. Koka upp under lock och låt sjuda på svag värme. Mixa till pure.

2
Potatisklyftor Klyfta potatisarna. Klyfta och skala lökarna. Smek alla potatis- och lökytor med oljiga händer och lägg i oljad långpanna. Salta och peppra. Stöt kumminen i mortel och strö över. Baka mitt i ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter.

3
Karré Torka köttet med kökspapper och gnid det med ingefära, svartpeppar och salt runt om. Bryn i smör. Sänk till svag värme, tillsätt vin och lägg genast på lock. Låt bräsera 8–10 minuter.