Du behöver

  • 1 msk olja till formen
  • 175 g färska rödbetor
  • 125 g valnötskärnor
  • 125 g hasselnötskärnor
  • 2 dl (solros)olja
  • 250 g (ca 3 dl) råströsocker
  • 3 ägg
  • 210 g (3 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk finkrossad rosépeppar
  • 1 msk naturell yoghurt (eller mjölk)
  • 1 1/2 msk passerad aprikossylt

Gör så här

1
Värm ugnen till 200 grader. Smörj brödform (cirka 1 liter) med olja, fodra med bakplåtspapper, som kakan kan lyftas ur med.

2
Skala och finriv betorna. Rosta nötterna till ljus färg och mild doft i torr, het stekpanna. Grovhacka dem med vass kniv.

3
Elvispa olja och socker tills sockret löst sig. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills smeten är blank och slät. Sikta i mjöl, bakpulver och rosépeppar, blanda väl. Vänd också i yoghurt, rivna rödbetor och nötter (spar en handfull till pynt).

4
Grädda cirka 30 minuter, kolla med sticka i mitten. Dra ut och pensla kakan med sylt, strö på de sparade nötterna. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna ordentligt innan kakan lyfts ur och skivas upp.


Kommentar:
Rödbetorna ger inte bara nötkakan en vacker färg utan också saftighet och en fylligare sötma.