Du behöver
- 1 msk olja till formen
- 175 g färska rödbetor
- 125 g valnötskärnor
- 125 g hasselnötskärnor
- 2 dl (solros)olja
- 250 g (ca 3 dl) råströsocker
- 3 ägg
- 210 g (3 1/2 dl) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk finkrossad rosépeppar
- 1 msk naturell yoghurt (eller mjölk)
- 1 1/2 msk passerad aprikossylt
Gör så här
1
Värm ugnen till 200 grader. Smörj brödform (cirka 1 liter) med olja, fodra med bakplåtspapper, som kakan kan lyftas ur med.
2
Skala och finriv betorna. Rosta nötterna till ljus färg och mild doft i torr, het stekpanna. Grovhacka dem med vass kniv.
3
Elvispa olja och socker tills sockret löst sig. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills smeten är blank och slät. Sikta i mjöl, bakpulver och rosépeppar, blanda väl. Vänd också i yoghurt, rivna rödbetor och nötter (spar en handfull till pynt).
4
Grädda cirka 30 minuter, kolla med sticka i mitten. Dra ut och pensla kakan med sylt, strö på de sparade nötterna. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna ordentligt innan kakan lyfts ur och skivas upp.
Rödbetorna ger inte bara nötkakan en vacker färg utan också saftighet och en fylligare sötma.