Du behöver

  • neutral olja till formen
  • 1–2 msk strösocker
  • 75 g hasselnötskärnor
  • 120 g (2 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl portvin, söt sherry eller glögg
  • 250 g fikonmarmelad

Gör så här

1
Värm ugnen till 250 grader. Olja insidan av en mindre långpanna, 30 x 40 centimeter. Fodra den med bakplåtspapper, och stryk även papperets uppsida med en aning olja. Tejpa hörnen på ett bakplåtspapper platt på torr diskbänk, strössla det med socker för lättare uppstjälpning. Hacka nötterna grovt med vass kniv.

2
Väg upp mjölet i pyts, blanda noga med bakpulvret. (El)vispa sockret med äggen i bunke, vispa i mjölblandning och vin på lågt varv. Bred ut smeten jämnt i den papprade ugnsplåten. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.

3
Ta ut färdig kaka och stjälp den genast upp och ner på sockrat papper. Bred på marmeladen jämnt, strö på nöthacket och rulla ihop kakan direkt, från långsida till långsida. Lägg att kallna med skarven nedåt. Kan frysas.

4
Tips! Nötterna kan uteslutas, eller bytas mot mandel eller solrosfrön.