Du behöver

CHOKLADMÖRDEG

100 g socker (1 dl)
100 g smör rumstempererat
50 g ägg (ca 1 st)
200 g vetemjöl
25 g kakao
2 g bakpulver

CHOKLADGANACHE

150 g mörk choklad 65 %
75 g grädde
75 g apelsinsaft
25 g honung (1 msk)
1 msk citruslikör t ex Grand Marnier och rivet apelsinskal
50 g smör rumstempererat

MAZARINFYLLNING

500 g mandelmassa
250 g smör rumstempererat
250 g ägg (ca 5 st)
10 g kakao
aprikosmarmelad
florsocker eller kakao

Gör så här

1
Blanda socker, smör och ägg till mördegen i en bunke. Sikta mjöl, kakao och bakpulver och blanda allt till en jämn deg.

2
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ett par timmar eller över natten.

3
Hacka chokladen till ganachen. Koka upp grädde, apelsinsaft och honung. Häll gräddblandningen över chokladen. Mixa med stavmixer eller blanda med en slickepott tills massan är slät.

4
Smaksätt gärna med rivet apelsinskal och lite citruslikör. Tillsätt smöret. Låt stå i rumstemperatur några timmar, gärna över natten.

5
Riv mandelmassan till fyllningen, tillsätt smöret i klickar under omrörning. Rör kraftigt tills blandningen är slät, använd gärna elvisp.

6
Tillsätt ett ägg i taget, sikta ner kakao och blanda till en jämn smet.

7
Kavla ut mördegen tunt och fodra smorda formar med degen. Ställ på plåt och häll i fyllningen, men inte ända upp till kanten eftersom fyllningen sväller lite i ugnen.

8
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 12–15 minuter. Vänd upp formarna på lätt mjölat smörpapper när de kommit ur ugnen. Låt svalna och pensla mazarinerna med värmd aprikosmarmelad, utrörd med lite vatten.

9
Bred på chokladkrämen och sikta eventuellt över florsocker eller kakao.


Kommentar:
Receptet är ett smakprov från mästerkonditorn Magnus Johanssons nya läckra bakbok ”Lyckas med choklad” (Norstedts).