Du behöver

  • pajdeg
  • 70 g kallt smör skuret i tärningar
  • 70 g kesella kvarg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 msk kallt vatten

Fyllning

400 g rödbetor
10 cm purjolök
25 g blåmögelost t ex kvibille ädel
4 st ägg
1 dl standardmjölk
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här

1
Arbeta snabbt samman smör, kesella, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta samman till en slät deg, enklast i matberedare. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter.

2
Kavla ut degen till en tunn platta och klä en pajform med löstagbar kant. Tryck ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och nyp till extra uppe på kanterna. Skär bort överflödig pajdeg. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Ta bort plastfolien, nagga pajbotten försiktigt och täck pajens kanter med aluminiumfolie. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

3
Fyllning Skala och riv rödbetorna på den grova delen av ett rivjärn. Strimla purjolöken och smula sönder osten i mindre bitar. Vispa samman ägg, mjölk och grädde grovt och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt hälften av osten samt rödbetor och purjolök.

4
Ta bort folien från pajens kanter och fördela fyllningen i formen. Toppa med resten av osten. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda pajen i cirka 25–30 minuter eller tills fyllningen börjat stelna något och fått lite färg. Har pajen stelnat och känns färdig men inte fått färg, höj värmen till 225 grader på slutet.