Du behöver

  • 2 nät blåmusslor à 1 kg
  • 200 g rökt fläsk i skivor
  • 10–12 små potatisar
  • 4 knipplökar (eller 1 liten purjolök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 pkt saffran
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g smör
  • några kvistar bladpersilja

Gör så här

1
Tvätta musslorna under kallvattenkranen. Kassera musslor som inte är slutna eller inte sluter sig när du knackar på dem.

2
Stek fläsket knaprigt i torr panna. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Klyfta ner knipplöken, hacka vitlöken. Ta en stor kastrull, i med olivolja, vitlök och saffran, värm tills det börjar fräsa ordentligt om vitlöken. I med musslor och lök, rör om och tillsätt vitt vin. Låt koka under lock i 2–3 minuter tills musslorna öppnat sig. Lyft upp musslor och lök med en hålslev. Vispa i smöret i musselbuljongen, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg musslor, potatis och fläsk i grytan och toppa med lite plockad persilja. Servera gärna med vitt bröd till.


Kommentar:
Recept från Fredrik Eriksson och Petter Danielsson vid Långbro Värdshus.