Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 1.5 dl strösocker
- 1 st äggvita
- 3 dl vispgrädde
- 4 st äggulor
- 1.5 dl svartvinbärssylt
- 1 st citron finrivet skal av
Garnering
färska bär t ex vinbär
mynta eller citronmeliss
Gör så här
1
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfröna i en bunke med äggulor och socker.
2
Ställ åt sidan. Börja med att vispa äggvitan. Vispa sedan grädden. Vispa äggulorna riktigt luftiga. Rör ner dem i vispgrädden med sylt och citronskal. Rör försiktigt ner äggvitan.
3
Häll smeten i en avlång form, cirka 1 1/2 liter, eller i en sockerkaksform. Ställ i frysen för att stelna minst 5 timmar eller över natten.
4
Ställ parfaiten i kylskåp 30 minuter före servering.
5
Stjälp upp på ett fat och garnera med färska bär och mynta eller citronmeliss.
Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).