Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st äggvita
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 st äggulor
  • 1.5 dl svartvinbärssylt
  • 1 st citron finrivet skal av

Garnering

färska bär t ex vinbär
mynta eller citronmeliss

Gör så här

1
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfröna i en bunke med äggulor och socker.

2
Ställ åt sidan. Börja med att vispa äggvitan. Vispa sedan grädden. Vispa äggulorna riktigt luftiga. Rör ner dem i vispgrädden med sylt och citronskal. Rör försiktigt ner äggvitan.

3
Häll smeten i en avlång form, cirka 1 1/2 liter, eller i en sockerkaksform. Ställ i frysen för att stelna minst 5 timmar eller över natten.

4
Ställ parfaiten i kylskåp 30 minuter före servering.

5
Stjälp upp på ett fat och garnera med färska bär och mynta eller citronmeliss.


Kommentar:
Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).