Du behöver
- 200 g rabarber (ca 2 stjälkar)
- 3 dl koncentrerad rabarbersaft
- 6 dl vatten
- 1 vaniljstång delad på längden och urskrapad
- 1 tsk nystötta kardemummakärnor
- 1 1/2 tsk potatismjöl
- 1/2–1 dl strösocker
- ca 10 jordgubbar
Gör så här
Skölj och skär rabarbern i tändstickstunna stickor och lägg dem i en bunke. Koka upp rabarbersaft, vatten, vaniljstång, urskrapade frön och kardemumma. Tillsätt potatismjölet utrört i 2 matskedar vatten. Slå den heta soppan över rabarbern, smaka av med socker. Här är det viktigt att smaka av noga med sockret, eftersom saften kan vara olika sötad och rabarberns syra varierar. Smaka av både före och efter att den är avsvalnad. Rör så att det smälter. Låt soppan svalna. Ställ den kallt ett par timmar så att den får dra till sig smaker och rabarbern blir mjuk. Skiva jordgubbarna och tillsätt dem. Vill du ha soppan extra kall, lägg i isbitar. Servera med vaniljglass och/eller mandelkakor.
Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).