Du behöver

  • 1 kg rotfrukter, t ex 4 morötter,
  • 2 palsternackor, 4 rödbetor,
  • 1 bit rotselleri och 1/2 kålrot
  • 4 rödlökar
  • 4 soltorkade tomater (i olja)
  • 1 msk olja från burken med soltorkade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2–1 tsk havssalt
  • 2 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad
  • nymalen svartpeppar
  • GRÖNKÅLSPESTO
  • 100 g förvälld grönkål, färsk eller fryst
  • 1/2 dl sötmandel
  • 1 vitlöksklyfta
  • 30 g västerbottensost, finriven
  • 1/2 dl rapsolja
  • en nypa salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2

3
2. Skala rotfrukter och lök. Skär i bitar eller klyftor. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda och rör om ordentligt. Ugnsbaka i ca 30 min. Rör om efter halva tiden.

4

5
3. Mixa grönkål, mandel och vitlök till peston. Blanda i finriven ost och häll i oljan i en tunn stråle medan mixern går. Blanda eventuellt i lite vatten om peston blir för tjockflytande. Krydda.

6

7
4. Lägg upp rotfrukterna på ett serveringsfat. Klicka över peston eller häll den i en skål och låt gästerna själva ta för sig.


Kommentar:
399 KCAL PER PORTION
E% 9 proc protein, 58 proc fett, 33 proc kolhydrater