Du behöver
- 1 kg rotfrukter, t ex 4 morötter,
- 2 palsternackor, 4 rödbetor,
- 1 bit rotselleri och 1/2 kålrot
- 4 rödlökar
- 4 soltorkade tomater (i olja)
- 1 msk olja från burken med soltorkade tomater
- 1 msk balsamvinäger
- 1/2–1 tsk havssalt
- 2 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad
- nymalen svartpeppar
- GRÖNKÅLSPESTO
- 100 g förvälld grönkål, färsk eller fryst
- 1/2 dl sötmandel
- 1 vitlöksklyfta
- 30 g västerbottensost, finriven
- 1/2 dl rapsolja
- en nypa salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2
3
2. Skala rotfrukter och lök. Skär i bitar eller klyftor. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda och rör om ordentligt. Ugnsbaka i ca 30 min. Rör om efter halva tiden.
4
5
3. Mixa grönkål, mandel och vitlök till peston. Blanda i finriven ost och häll i oljan i en tunn stråle medan mixern går. Blanda eventuellt i lite vatten om peston blir för tjockflytande. Krydda.
6
7
4. Lägg upp rotfrukterna på ett serveringsfat. Klicka över peston eller häll den i en skål och låt gästerna själva ta för sig.
399 KCAL PER PORTION
E% 9 proc protein, 58 proc fett, 33 proc kolhydrater