Du behöver

  • 6 dl gröna eller gula torkade ärter
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2–3 gula lökar
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • 2 krm mejram
  • 2 krm timjan
  • 2–3 morötter
  • 4 msk svensk senap

Gör så här

1
1. Blötlägg ärterna i kallt vatten i minst 6 timmar.

2

3
2. Slå bort blötläggningsvattnet vid tillredningen och koka upp ärterna i nytt vatten. Skumma av.

4

5
3. Hacka löken och tillsätt den tillsammans med buljong och rapsolja. Koka under lock tills ärterna är mjuka, cirka 1 timme.

6

7
4. Smaka av med mejram och timjan.

8

9
5. Skiva och lägg i morotsslantarna i slutet av kokningen för både färg och god smak.

10

11
6. Späd med mer vatten om soppan känns tjock. Är den för tunn, fortsätt koka utan lock.

12

13
7. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare kryddor.

14

15
8. Servera ärtsoppan med svensk senap och ett gott fullkornsbröd.


Kommentar:
346 KCAL PER PORTION (bröd ingår ej)
E% 23 procent protein, 21 procent fett, 57 procent kolhydrater

Recept som användes vid en studie om nordisk kost.