Du behöver

  • 1 1/2 dl gula linser
  • 1 lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 2–3 tsk curry
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk gurkmeja
  • ¼ tsk kajennepeppar
  • 3 msk rapsolja till stekningen
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl soja- eller havregrädde
  • några stora kvistar nedklippt koriander

Gör så här

1
1. Blötlägg helst linserna några timmar innan, eller över natten. Koka dem 10–15 min tills de blivit mjuka men inte lösa. Gula linser behöver egentligen inte blötläggas, men måste då kokas längre.

2

3
2. Hacka löken fint och stek den i oljan. Hacka vitlöken och riv ingefäran. Lägg i vitlök, ingefära och övriga kryddor utom koriandern. Fräs försiktigt några minuter. Det får inte bli bränt.

4

5
3. Tillsätt linserna och fräs lite till i några minuter. Tillsätt tomater, vatten och fortsätt fräsningen några minuter. Rör i grädde och koriander. Låt puttra i 5–10 min. Om det är för starkt tillsätt mer grädde. Garnera med korianderblad.

6

7
Servera med bröd, eller ris om du vill ha det matigare.


Kommentar:
294 KCAL PER PORTION
E% 12 procent protein, 62 procent fett, 26 procent kolhydrater