Du behöver
- GRÖNSAKSSÅS
- 1 gul lök
- 1 morot
- 150 g champinjoner
- 1 liten bit rotselleri (25 g)
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 burk krossade tomater
- 1 tsk rosmarin
- salt och svartpeppar
- OSTSÅS
- 0,25 dl rapsolja eller 25 g smör
- 0,5 dl vetemjöl
- 8-9 dl mellanmjölk, eventuellt laktosfri
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1 krm muskot
- 100 g riven västerbottensost eller parmesanost
- Ca 12 lasagneplattor
Gör så här
1
1. Skala och riv grönsakerna i en matberedare eller för hand.
2
3
2. Stek grönsakerna i olivoljan i omgångar. Blanda allt och tillsätt de krossade tomaterna och kryddor. Koka i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
4
5
3. Blanda rapsolja och vetemjöl i en kastrull. Slå på hälften av mjölken och värm på medelvärme under vispning tills det tjocknar. Tillsätt resten av mjölken och fortsätt att värma under omrörning tills såsen är slät och fin. Vispa i det mesta av osten men spara lite att toppa lasagnen med.
6
7
4. Varva ostsås, grönsakssås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Första och sista lagret ska vara ostsås. Strö lite riven ost på toppen.
8
9
5. Grädda i 225 grader i ca 40-45 minuter. Låt stå ca 10-15 minuter innan serveringen.
350 KCAL PER PORTION
E% 15 procent protein, 42 procent fett, 43 procent kolhydrater.