Du behöver

  • GRILLAD HALLOUMI OCH MARINERAD TOFU.
  • (förbered gärna dagen innan)
  • 400 g tofu
  • MARINAD
  • 3–4 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk sweet & sour sås
  • örtsalt
  • 400 g halloumi
  • ROSTADE GRÖNSAKER
  • 400 g palsternacka
  • 4 stora morötter
  • 4 persiljerötter
  • 3 svartrötter
  • 2 schalottenlökar
  • 400 g sötpotatis
  • 1 gul eller röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 bunt citrongräs 4–5 strån) eller persilja
  • 4 msk riven färsk ingefära
  • 1 påse saffran (0,5 gram)
  • örtsalt
  • 1 lime
  • 2 broccolibuketter
  • 200 g kalamataoliver utan kärnor
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk kokosolja
  • klippt färsk koriander
  • PEPPARROTSRÖRA
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 2 msk färsk riven pepparrot eller mer efter smak
  • 250 g keso
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • en nypa örtsalt
  • 1 msk senap eller mer efter smak

Gör så här

1
1. Skär tofun i tjocka fyrkantiga skivor. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och låt tofun marineras en god stund.

2

3
2. Skär halloumin i mycket tjocka skivor. Grilla dem och den marinerade tofun i ugn på plåt med bakplåtspapper eller stek i stekpanna med smör.

4

5
260 KCAL PER PORTION

6
E% 31 procent protein, 66 procent fett, 3 procent kolhydrater

7

8
1. Sätt ugnen på 240 grader. Skala, skölj och klyfta rotfrukterna, paprika, scharlottenlök. Dela vitlöken och skär citrongräset i tunna skivor.

9

10
2. Lägg rotfrukter, schalottenlök, paprika, vitlök och allt citrongräs på oljad ugnsplåt Strö över riven ingefära, saffran, en nypa örtsalt och pressa över en halv lime. Rosta i ugnen ca 20–30 min. Täck med folie de första 10 min.

11

12
3. Skölj och putsa broccolin. Ångkoka dem knappt genomkokta. Lägg i broccolin och kalamataoliverna bland rotfrukterna i slutet av ugnsrostningen.

13

14
4. Ta bort citrongrässtammarna innan servering. Häll oljan och kokosoljan över grytan och dekorera med koriander eller persilja. Pressa över lime.

15

16
368 KCAL PER PORTION

17
E% 6 procent protein, 60 procent fett, 34 procent kolhydrater

18

19
1 Häll oljan i en skål och riv ner pepparroten fint. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med mer pepparrot. Späd med grädde eller crème fraiche om det blir för starkt.

20

21
177 KCAL PER PORTION

22
E% 15 procent protein, 77 procent fett, 8 procent kolhydrater