Du behöver

  • 1 1/2 dl pintobönor, blötlagda under natten
  • 4 msk olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tärnad morot
  • 1 tärnad potatis
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 knippe grovt hackad persilja
  • 500 g krossade tomater på tetra
  • 1 msk socker
  • salt och nymald
  • svartpeppar
  • 1 citron i klyftor till dekorering

Gör så här

1
1. Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull, fyll på ordentligt med vatten.

2

3
2. Låt koka upp, sänk värmen och sjud försiktigt under lock i ca 30 min, eller så länge att de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

4

5
3. Låt bönorna rinna av och skölj dem ordentligt under kallt vatten.

6

7
4. Hetta upp oljan i en vid panna och rör i lök och vitlök. När de är genomskinliga tillsätt chili, morot, potatis, rotselleri och hälften av persiljan.

8

9
5. Rör i bönorna, tomaterna och sockret, låt koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock, men inte så att det täcker helt. Sjud försiktigt i ca 20 min.

10

11
6. Salta och peppra. Lägg upp i en skål och låt svalna. Dekorera med citron.


Kommentar:
216 KCAL PER PORTION
E% 13 proc protein, 46 proc fett, 41 proc kolhydrater.
Receptet kommer från boken “Meze Maritime” Bonnier Fakta.