Du behöver

  • 800 g laxfilé skinn- och benfri
  • 100 g salt
  • 2 st gula lökar skivade
  • 1.2 l vatten
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 1 st gul lök i klyftor
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • 0.5 tsk ättika
  • 0.5 tsk socker
  • 0.5 dl gräslök finhackad

Gör så här

1
Skär laxen i 2 centimeter tjocka skivor. Varva lax, salt och skivad lök i en plastpåse. Knyt till och lägg i kylen 1 timme.

2
Koka upp vatten och ättika med socker, lök, lagerblad och svartpeppar. Låt koka sakta under lock i 30 minuter. Ta laxen ur påsen och lägg i den i den kokande lagen. Ta omedelbart bort grytan från värmen och låt laxen ligga i tills den svalnat. Lyft upp och förvara övertäckt med plast i kylen tills det är dags för servering.

3
Blanda samman ingredienserna till såsen och servera till laxen på julbordet.