Du behöver
- 800 g laxfilé skinn- och benfri
- 100 g salt
- 2 st gula lökar skivade
- 1.2 l vatten
- 1 dl ättika 12 %
- 2 dl strösocker
- 1 st gul lök i klyftor
- 2 st lagerblad
- 1 msk svartpepparkorn
- 2 dl lätt crème fraiche
- 2.5 msk riven pepparrot
- 0.5 tsk ättika
- 0.5 tsk socker
- 0.5 dl gräslök finhackad
Gör så här
1
Skär laxen i 2 centimeter tjocka skivor. Varva lax, salt och skivad lök i en plastpåse. Knyt till och lägg i kylen 1 timme.
2
Koka upp vatten och ättika med socker, lök, lagerblad och svartpeppar. Låt koka sakta under lock i 30 minuter. Ta laxen ur påsen och lägg i den i den kokande lagen. Ta omedelbart bort grytan från värmen och låt laxen ligga i tills den svalnat. Lyft upp och förvara övertäckt med plast i kylen tills det är dags för servering.
3
Blanda samman ingredienserna till såsen och servera till laxen på julbordet.