Du behöver

  • 2 st tomater
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk kaviar (t ex Kalles)
  • 1 msk chilisås
  • salt, svartpeppar
  • 500 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej
  • 1 st äggula
  • 1.5 msk majsenamjöl
  • 1 st citron det rivna yttersta skalet
  • 1 dl gräslök fint hackad
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar nymalen
  • ströbröd eller panko
  • rapsolja till stekning

Gör så här

1
Dressing:

2
Kärna ur och tärna ner tomaterna. Hacka löken mycket fint. Blanda med övriga ingredienser och smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.

3

4
Torskburgaren:

5
Kör fisken i en matberedare tills den är fint fördelad. Tillsätt äggula, majsena och rivet citronskal och kör ytterligare ett par varv. Blanda vidare med en träslev i en bunke och tillsätt gräslök och saften från citronen. Krydda med salt och peppar. Forma till fyra runda burgare och vänd i ströbröd. Stek på låg värme i olja cirka 3 minuter på varje sida. Servera med rostade rotfrukter, spenat och tunna äppelskivor på nystekt surdegsbröd som på bilden.


Kommentar:
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.