Du behöver
- 2 st tomater
- 1 st schalottenlök
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk kaviar (t ex Kalles)
- 1 msk chilisås
- salt, svartpeppar
- 500 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej
- 1 st äggula
- 1.5 msk majsenamjöl
- 1 st citron det rivna yttersta skalet
- 1 dl gräslök fint hackad
- 1 tsk salt
- svartpeppar nymalen
- ströbröd eller panko
- rapsolja till stekning
Gör så här
1
Dressing:
2
Kärna ur och tärna ner tomaterna. Hacka löken mycket fint. Blanda med övriga ingredienser och smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.
3
4
Torskburgaren:
5
Kör fisken i en matberedare tills den är fint fördelad. Tillsätt äggula, majsena och rivet citronskal och kör ytterligare ett par varv. Blanda vidare med en träslev i en bunke och tillsätt gräslök och saften från citronen. Krydda med salt och peppar. Forma till fyra runda burgare och vänd i ströbröd. Stek på låg värme i olja cirka 3 minuter på varje sida. Servera med rostade rotfrukter, spenat och tunna äppelskivor på nystekt surdegsbröd som på bilden.
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.