Du behöver
- 1/2 medelstort blomkålshuvud
- 1 medelstor palsternacka
- 1 potatis
- 1 purjolök
- 1 tsk olivolja
- 1 liter vatten
- 3 msk vilt- & kantarellfond eller 2 buljongtärningar med svampsmak
- salt, svartpeppar
- persilja
- Att servera till:
- Smörstekta kantareller med hackad lök
- Crème fraîche t.ex extra mager med 8 % fett
Gör så här
1
1. Ansa blomkålshuvudet och dela det i mindre bitar. Skala och hacka palsternackan och potatisen. Ansa, skölj och strimla purjon.
2
2. Fräs palsternacka, potatis och purjo i oljan några minuter i en rymlig gryta. Tillsätt blomkålen, häll på vattnet och fonden eller lägg i buljongtärningarna. Koka soppan under lock 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
3
3. Smaksätt med lite salt och peppar om det behövs.
4
4. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer, mixer eller matberedare.
5
5. Servera soppan med några skedar nystekta kantareller och en klick mager crème fraîche. Bjud en blandad sallad med tomater, salladskrydda och en god olja efteråt tillsammans med en ostknäcke.