Du behöver

  • 1/2 medelstort blomkålshuvud
  • 1 medelstor palsternacka
  • 1 potatis
  • 1 purjolök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 3 msk vilt- & kantarellfond eller 2 buljongtärningar med svampsmak
  • salt, svartpeppar
  • persilja
  • Att servera till:
  • Smörstekta kantareller med hackad lök
  • Crème fraîche t.ex extra mager med 8 % fett

Gör så här

1
1. Ansa blomkålshuvudet och dela det i mindre bitar. Skala och hacka palsternackan och potatisen. Ansa, skölj och strimla purjon.

2
2. Fräs palsternacka, potatis och purjo i oljan några minuter i en rymlig gryta. Tillsätt blomkålen, häll på vattnet och fonden eller lägg i buljongtärningarna. Koka soppan under lock 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

3
3. Smaksätt med lite salt och peppar om det behövs.

4
4. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer, mixer eller matberedare.

5
5. Servera soppan med några skedar nystekta kantareller och en klick mager crème fraîche. Bjud en blandad sallad med tomater, salladskrydda och en god olja efteråt tillsammans med en ostknäcke.